ЧЕЗ искат да имат конкуренция на българския пазар

ЧЕЗ искат да имат конкуренция на българския пазар

Дружеството, разпределящо и доставящо електроенергия в Западна България, ЧЕЗ иска да работи и да се доказва на българския пазар в конкурентни условия, стана ясно от изявление на регионалния мениджър на чешката компания за България Петър Докладал по повод започналата срещу ЧЕЗ процедура по отнемане на лиценза ѝ за работа в България..

 

Той определи като необяснима стартираната от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) процедура по отнемане на лицензите на лицензиите на “ЧЕЗ Електро България” и “ЧЕЗ Разпределение България”, които бяха обяснени от регулатора с нарушения на законите за енергетиката и за обществените поръчки.

 

Дружествата получиха в сряда тридневен срок да внесат в ДКЕВР възраженията си и седемдневен – да отстранят нарушенията, за да запазят лицензите си.

 

“Ние ще направим всичко необходимо, в законоустановения срок и по законоустановения начин, за да докажем, че няма основания за подобни действия“, заявява Докладал. Той уверява, че компанията е спазвала, спазва и ще продължи да спазваме всички закони в България.

 

Дружеството обаче акцентира върху това, че страната ни е единствената в ЕС, в която все още няма работещ свободен енергиен пазар. “Верният път за постигане на по-добри условия на електроснабдяването е отварянето на пазара и разбиването на монополния модел по цялата верига. Така хората ще могат да избират своя доставчик по това, което предлага, и ще могат да го сменят, когато са недоволни от него. Това е най-добрият начин на регулация“, смятат в ЧЕЗ.

 

Според регионалния мениджър на ЧЕЗ цените на тока трябва да са образувани по напълно прозрачен и видим за обществото начин. “Хората имат право да знаят за какво и на кого плащат, как се формират цените и кой е отговорен за тях. По този начин ще се избегнат всякакви спекулации, създаващи напрежение и несигурност“, казва Докладал.

 

По думите му обществото трябва да участва легитимно в процеса на ценообразуване, за да е информирано и да има спокойствието, че всичко е законно, справедливо и в негов интерес.

 

“Искаме да продължим да работим, да подобряваме обслужването на клиентите и да осигуряваме качествено електроснабдяване за хората от Западна България. Искаме да продължим да работим с общините за подобряване на комуникацията с клиентите и да бъдем по-близо до проблемите на хората. Разбираме нашата отговорност и сме отворени за диалог в интерес на обществения консенсус“, посочва се още в изявлението на Докладал.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес