ЧЕЗ още увърта за месечното отчитане, заплашват я нови санкции

ЧЕЗ още увърта за месечното отчитане, заплашват я нови санкции

Отпадането на тримесечното отчитане на електромерите в Западна България ще стане след като приключи започналият вече период на плащания по прогнози на ЧЕЗ, заяви пред журналисти Георги Миков, член на управата на компанията. Това се очертава да стане през септември, като за различните потребители времето за връщане към месечното отчитане на измервателните уреди ще е различно.

Въведената през май 2008 г. система на месечни плащания по прогнозни изчисления и изравнителни засичания на реалната консумация за бита бе отменена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) само шест месеца по-късно, но доскоро ЧЕЗ отказваше да се съобрази с разпореждането, заради което бе санкционирана с 500 хил. лв..

Глобата бе обжалвана, но през седмицата тричленен състав на Върховния административен съд е излязъл с решение, че "ДКЕВР е толкова права, че повече няма накъде", съобщи председателят на енергийния регулатор Константин Шушулов. Затова и ДКЕВР ще държи още от юли да се върне старата система за отчитане и ако това не стане, ще има нови санкции за чешката компания, допълни шефът на комисията

Регионалният мениджър на ЧЕЗ Любош Павлас обаче смята, че нещата не са приключили и следващата юридическа стъпка и обжалване на решението на ВАС, за което вече тече 14-дневният срок.

Павлас заяви, че не знае технически как би могло да стане прекъсване на сегашния период на тримесечно отчитане, който е във фаза плащане на първа прогнозна сметка и че, според него, е по-добре да се изчака да се изчака до изравнителното отчитане, преди да се премине пак към месечно засичане на консумацията.

По думите на председателя на управата на ЕВН България Щефан Шишковиц практиката за по-рядкото отчитане на електромерите е "врата, която не трябва да бъде затръшната" и въпреки проблемите, които са се появили при въвеждането му в Западна България, разговорите в тази насока трябва да продължат.

Представителят на ЧЕЗ Георги Миков призна, че компанията му е допуснала грешки, най-вече при разяснителната кампания на тримесечното отчитане и това е настроило обществото отрицателно.

Споделяне

Още от Бизнес