Чиновници от здравното министерство вземали по три-четири заплати месечно

Чиновници от здравното министерство са получавали по две, три и дори четири заплати месечно, обяви в Разград вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Схемата се прилагала, като служителите  имали един основен трудов договор със здравното министерство, а останалите им договори били граждански.

Справка показала, че държавните служители в Министерството на здравеопазването са 400, а работещите на граждански договори са 509. Анализ на справката показал, че хората на граждански договор имат и трудов.

По думите на Дянков по този начин един чиновник си докарвал по 3-4 заплати за работа, която се съдържа в задълженията на щатната му характеристика. Парадоксално било, че гражданските договори били за консултантски дейности, свързани главно с разработването на проекти и програми, финансирани с евросредства, а до момента здравното министерство не е усвоило и лев от ЕС.

Новият здравен министър Анна-Мария Борисова обяви, че предстоят съкращения в администрацията, тъй като тя е много раздута.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?