Членка на "Пуси райът" отказа да се признае за виновна, за да я освободят

Надежда Толоконникова, една от двете излежаващи присъди членки на руската пънк група "Пуси райът", заяви, че никога няма да се признае за виновна, съобщи Франс прес.

 

Тя говори днес пред апелативен съд, който впоследствие отхвърли молбата ѝ за предсрочно освобождаване.

 

"Ще оспорвам присъдата си докрай, ще се обърна към Върховния съд на Русия", каза младата жена пред съдиите в Саранск (Република Мордова, на 650 км източно от Москва), където излежава в лагер двегодишното си наказание.

 

"Не се признавам за виновна и няма да се призная. Според мен това не е грешка, както твърди лагерната администрация, а моя сила, тъй като имам принципи и ще ги защитавам", добави затворничката, цитирана от агенция РАПСИ. Тя съобщи, че в женския лагер получава "хиляди писма" в своя подкрепа.

 

Според руската агенция РАПСИ, цитирана от БТА, прокуратурата е настояла Толоконникова, която има малка дъщеря, да не бъде освободена условно предсрочно и да излежи цялото си наказание. Молбата ѝ вече бе отхвърлена на първа инстанция през април.

 

В сряда бе отхвърлена и жалбата на Мария Альохина от "Пуси райът" - днес затворничка в Урал, срещу предишно съдебно решение, в което ѝ бе отказано предсрочно освобождаване. Заедно с още една членка на групата Альохина и Толоконникова бяха осъдени на две години затвор за хулиганство с цел разпалване на религиозна вражда след "пънк-молебен", насочен срещу Владимир Путин, в главния катедрален храм на Москва миналата година.

 

Присъдата на третата - Екатерина Самуцевич, бе променена на условна.

Споделяне

Още от Свят