Ренесанс в червено

Човекът с пурите ще вкарва ЦСКА в Шампионската лига

Сашо Томов: Сър Лоурънс Дейвис е известен със своя бизнес и благотворителност

Снимка: БГНЕС

Митичният бизнесмен, известен като "човека с пурите", Лоурънс Дейвис излезе от нелегалност и разкри плановете си за ЦСКА. Представеният от Александър Томов като нов президент на "армейците" англичанин обяви, че ще върне славата на ЦСКА и ще доведе клуба до участие в груповата фаза на Шампионската лига.

"Когато бях млад, бях футболен запалянко. Всички знаят за победите на ЦСКА над Ливърпул. Това е клуб, който е много известен в Англия и цяла Европа. ЦСКА страда от управлението на старите собственици. Но няма повече, ние казваме стига. Искаме да върнем клуба на европейската сцена и да влезем в групите на Шампионска лига. Давам ви думата си, че ще възвърна славата на ЦСКА", заяви Дейвис на пресконференция в София.

Той обяви, че в клуба ще инвестират и негови партньори, като ще има абсолютна финансова и счетоводна прозрачност.

Реалното финансово състояние на клуба към момента не е ясно. Според различни информации в медиите клубът има около 30 млн. лева дългове. През лятото бе на ръба на оцеляването, след като тогавашните собственици – пернишките бизнесмени от "Титан" - обявиха, че вече не могат да издържат тима. Бизнесменът от Ловеч Гриша Ганчев води преговори за придобиване на тима, но се отказа. В последния момент Александър Томов се разбра с "Титан"-ите като схемата, по която придоби отбора, не е много ясна.

Именно Томов лансира Лоурънс Дейвис като лице на новия проект.

В петък Дейвис обяви, че другата седмица ще се среща с представители на шотландския Селтик, който да стане основен партньор на "червените".

"Освен това говорих с Евъртън и богата фамилия от ОАЕ. Има варианти за генерален спонсор на ЦСКА. Засега имаме оферти от три фирми", каза Дейвис, цитиран от sportal.bg.

Александър Томов от своя страна заяви, че Лоурънс Дейвис е "известен във Великобритания със своя бизнес и благотворителност".

"Благодарни сме на сър Лоурънс Дейвис. Искаме ЦСКА да бъде изграден като модерен европейски отбор. Взимаме модела на големите английски клубове", каза Томов.

Легендата на ЦСКА Димитър Пенев от своя страна призова журналистите да бъдат по-благосклонни към "червения" отбор, отбелязвайки, че повечето от представителите на четвъртата власт са левскари.

"Нека всичко, което се случва, е за доброто на ЦСКА. И вие (б.а. - журналистите) бъдете по-благосклонни към ЦСКА. Все пак знаем, че повечето сте левскари", заяви Пенев.

Според публикация в "Тема спорт" от юли Лоурънс Дейвис се занимава с инвестиционни проекти и недвижими имоти, има активи от 50 млн. паунда и участие в 60 фирми.

В момента основният му бизнес е свързан с компанията "Conduit Investments“, която той основава през 1992-а и е неин собственик до днес. От 1990-а пък има консултантска фирма за недвижими имоти. В Лондон е познат покрай страстта му към пурите. В периода 2007-2011 притежава компанията Sautters cigars. В You Tube има десетки клипове как рекламира различни видове кубински пури и сравнява вкусовите им качества.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?