Д-р Петър Берон предложен за орден "Св. Св. Кирил и Методий"

Министерският съвет предлага на президента д-р Петър Берон да бъде награден с орден "Св. св. Кирил и Методий" с огърлие за особените му заслуги в областта на културата, съобщиха от правителствената пресслужба.

Д-р Петър Берон е роден на 14 март 1940 г. в гр. София. Завършва висше образование в СУ "Св. Климент Охридски" специалност "биология" през 1963 г. През 1975 г. получава научна степен "Доктор по биология". През 1978 г. Берон получава научно звание: "Старши научен сътрудник втора степен".

Научната си дейност д-р Петър Берон започва още като студент. Първоначално има като обект за изследване прилепите и техните миграции. Д-р Петър Берон проучва пещерната фауна на Нова Гвинея, Турция Албания, Македония, Словения, Чехия, Словакия, Румъния, Унгария, Франция, Испания, САЩ, Мексико, Боливия, Перу, Куба, Доминиканската република, Китай, Виетнам, Тайланд, Непал и др.

Д-р Петър Берон е автор на стотици книги, очерци, публикации и статии в редица български и чуждестранни издания. В периода 1968-2004 г. извършва 10 биоспелеологични пътувания в Гърция. Научните резултати са публикувани в четири монографии. Той е председател на много дружества, свързани с природата - на Българската федерация по спелеология, на Балканския спелеологичен съюз, член на бюрото на Световната организация по спелеология и др.

Петър Берон се включи и в политическия живот, като бе първият председател на Съюза на демократичните сили и депутат. Последно бе народен представител от групата на "Атака" в предишното народно събрание.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?