Данъчните затварят след 10 януари 2011 г. бензиностанциите без връзка с НАП

От 10 януари 2011 г. ще започне затварянето на всички бензиностанции, които не са свързали касовите си апарати в единна електронна система с Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от Министерския съвет в понеделник. Там се състоя среща на премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов с представители на трите мобилни оператора, на вносителите и производителите на фискални устройства и на Българския институт по метрология.

На срещата са поставени и срокове за изпълнение на заложените текстове в наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти на горива. До 22 октомври трите мобилни оператора ще бъдат готови с включването на оптичен кабел, чрез който ще се създаде тестовата среда, а до 30 октомври НАП ще създаде и реална среда за системата.

От 1 ноември в лабораториите на института по метрология ще започнат техническите изпитания на свързването на апаратите към системата, като за целта производителите и вносителите на фискални устройства ще изпратят свои представители при експертите от института.

На фона на тази среща председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев коментира пред агенция "Фокус", че огромната част от бензиностанциите на големите вериги дистрибутори вече са свързани с единната система на НАП. Членовете на асоциацията държат 70-80% от търговията с горива на дребно и по-голямата част от тях вече имат връзка с електронната система на НАП. Тези, които нямат, ще успеят да изпълнят условието до 10 януари 2011 г., смята Делчев.

Според него връзката с НАП не е коствала големи инвестиции на бензиностанциите заради създадените и без това вътрешни системи в големите вериги за по-лесно отчитане на данните.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?