Дънди прешъс металс се преобразува заради потенциала на златоносните си активи в България

Канадската инвестиционна компания Дънди прешъс металс съобщи снощи на уебсайта си, че възнамерява да се преобразува в златодобивна с цел да осигури на акционерите си по-добра печалба от активите си в България.

Главният мотив за тази промяна е желанието да се осигурят на акционерите предимства, които ще се акумулират благодарение на качеството на златоносните активи на компанията в България, изтъква нейният президент и главен изпълнителен директор Джонатан Гудман.

Уебсайтът Канейдиън прес отбелязва, че компанията придоби активи в България през септември м.г., включително действащата златна мина в Челопеч, за която се твърди, че съдържа общо доказани и потенциални залежи в размер на 2,3 млн. унции злато и 6,5 млн. унции сребро.

Дънди прешъс металс възнамерява да инвестира 40 млн. долара за модернизация на тази мина и проучва по-малко находище в Източна България. Тези активи ще образуват първоначалната основа за добивните операции на Дънди прешъс, отбелязва компанията.

От промяната в профила ѝ ще спечелят акционерите, тъй като ще бъде реализиран потенциал на активите ѝ в България и ще бъде намалено сконтото между цената на акциите и нетната стойност на активите на Дънди прешъс минералс.

Трансформацията включва прекратяване на договора на компанията за инвестиционно управление с Дънди уелт мениджмънт. Дънди уелт ще получи 935 000 акции на Дънди прешъс металс, чиято сегашна цена е 27,8 млн. долара. Освен това Дънди уелт има опция да купи още 500 000 акции на цена 36,57 долара за акция. Срокът на опцията е 48 часа след преобразуването на компанията.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес