Даниел Митов: Време е да се помисли за програма за репатриране на мигранти

Европа не може да остане в състояние на безконтролен приток на хора

Даниел Митов: Време е да се помисли за програма за репатриране на мигранти

Европа не може да се затваря, но не може и да остане в състоянието, в което е в момента – на абсолютно безконтролен приток на хора. Това коментира министърът на външните работи Даниел Митов  в петък вечер в ефира на БНТ.  . По думите му Европа трябва да отдели специално внимание на контрола на външните си граници.

Според него е време да се изготви програми за репатриране на мигрантите. По думите му една малка част от тези хора са истински бежанци. Той коментира, че ако се запази положението на безконтролно допускане на мигрантите, "нашите социални системи няма да издържат", като даде пример с Германия, която по думите му се задъхва.

"В Европа сега се получава така, че ако получиш убежище, оставаш, ако не го получиш, пак оставаш", заяви министърът, който подчерта, че затвореността трябва да е само по отношение на външните граници и типа хора, които влизат.

"Бежанският статут не дава право завинаги някой да остане в държавата, която го е приютила", каза още той. В коментар за отношенията ЕС – Русия и различията между президента, който заяви, че Русия води хибридна война на Балканите и премиера, чиято позиция е по-мека", Митов заяви, че хибридната война е факт и за нея се говори от повече от година.

"Няма русофобия в България. Става въпрос за спазване на принципни позиции в международен план. Когато се анексират територии на независими съседни държави, когато е погазено международното право, когато умишлено бива дестабилизирана Украйна, ние трябва да артикулираме нашето несъгласие", заяви Даниел Митов. Той допълни, че "Сирия и Украйна са два различни казуса".

Споделяне

Още от България