Дания ограничава достъпа на радикални имами

Датското правителство предложи някои изменения в датския закон за имиграцията, които целят да ограничат достъпа до страната за радикални ислямски духовници. Промените предвиждат духовните лица да докажат определен образователен ценз и че могат да се издържат финансово.

Говорител на датското правителство заяви, че въпреки, че новите разпоредби ще се отнасят до духовници от всички вероизповедания, те са замислени с цел да ограничат действията на радикалните имами. Правителството планира да увеличи и наказанията за всеки, който укрива лице, чиято молба за убежище е била отхвърлена, предаде Би Би Си.

"Досега възможността чуждестранни мисионери да получават разрешение за престой в Дания беше доста голяма. Затова сега ние поставяме нови изисквания за пребиваване в страната като например имами и други лица да имат определено образование и да разполагат със средства за издръжката си", заяви премиерът Андерс Фог Расмусен на пресконференция след заседание на кабинета.

Друга предвиждана мярка е да се преследват лицата, които укриват бежанци, за да не бъдат те експулсирани. Досега глобите за такова закононарушение бяха ниски и затова ние предлагаме по-строги санкции, посочи премиерът.

Споделяне

Още от Свят