Дания взема строги мерки срещу агресивната просия

Дания взема строги мерки срещу агресивната просия

Десноцентристкото правителство на Дания обяви, че ще представи утре нови мерки срещу агресивната просия, предаде ДПА. Смята се, че те ще бъдат насочени главно срещу роми от Източна Европа.

"Тук идват чужденци, създават лагери по улиците ни и извършват агресивна просия, рекетират за пари наши бездомници, уж за да ги защитават, и ни създават усещане за несигурност", каза премиерът Ларс Льоке Расмусен в парламента. "Няма да приемем това", предупреди той на заключителните дебати в парламента преди излизането на депутатите в лятна ваканция.

Мерките срещу агресивната просия включват удвояване на наказанието при първо нарушение до 14 дни затвор. Освен това полицаите ще получат допълнителни пълномощия да разширяват зоните, в които се забранява създаването на нелегални лагери или биваци.

ДПА отбелязва, че има ръст на оплакванията от агресивна просия и нелегални лагери без вода и елементарна хигиена в столицата Копенхаген.

Очаква се предложените от правителството на малцинството мерки да влязат в сила през септември. Те бяха подкрепени и от главната опозиционна Социалдемократическа партия, както и от популистката антиимигрантска Датска народна партия, която обикновено подкрепя правителството.

В Дания просията отдавна е официално забранена и мерките имат за цел да закрепят тази забрана, съобщи за ДПА говорителка на правосъдното министерство. Правителството смята да повдигне въпроса и пред други страни от ЕС, които имат същите проблеми.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?