ДАНС разбитила три банди за данъчни престъпления

Ръководителите на ДАНС и Апелативната спецпрокуратура Владимир Писанчев и Даниела Попова обявиха в петък, че при съвместна акция предния ден са били разбити три престъпни групи, занимаващи се с данъчни престъпления.

Задържани са 27 души, от които 11 остават в ареста с прокурорско постановление. Образувани са три отделни дела, като общото между трите е, че едната от бандите се занимавала с производството на фалшиви фактури, ползвани от другите две, обясниха разследващите.

Извършени са над 50 претърсвания и изземвания в София, Стара Загора, Пловдив и Велинград. Иззети са изключително голям обем документи, фактури, "черни" тефтери, електронни подписи и компютърни конфигурации, разпитани са над 40 свидетели, предстои анализ на събраните доказателства, уточни прокурор Даниела Попова.

Около 30 млн. лева са щетите за държавата от установените данъчни престъпления, осъществени в едногодишен период, допълни прокурор Николай Найденов. При извършените следствени действия са били открити фактури и за минал период за 54 млн. лв.

"Префактуриране, за създаване на търговски дружества от определени лица, които на този принцип създавайки документален поток, а поради липса на реалност на сделка, а само документално, претендират за възстановяване и пълен данъчен кредит, по отношение на финансовия резултатт, който за съответния данъчен период е извършвала или не е стопанска дейност. Касае се или за иреалност на сделки или пък сделки - "кухи", които съществуват само на документ и в следствие , на което се претендира за пълен данъчен кредит, този резултат се минимизира", обясни престъпната схема обвинителят.

Писанчев пък коментира, че с интерес щял да след развитието на разследването, тъй като подобна дейност нямало как да се извършва без съдействието на общински и държавни служители. Данни за подобни заподозрени обаче не бяха обявени.

Споделяне

Още от България