Дървеници нападат Париж

Дървениците, превърнали се в кошмар за милиони жители на Ню Йорк, нападат и Париж, съобщи Ройтерс. Малките кръвожадни насекоми бяха рядкост във Франция допреди три години. Те не бяха толкова разпространени, колкото мишките или хлебарките и не бяха влезли в полезрението на здравните власти, но това вече не е така.

Пожелал анонимност служител от здравния отдел на градската управа в Париж каза, че от началото на тази година над 600 места във френската столица са имали нужда да бъдат третирани срещу дървеници, което е значително увеличение в сравнение с 2009 г.

Властите настояват, че проблемът не е толкова сериозен, и отказват да използват думата "нашествие", но според хора, занимаващи се с унищожаване на вредители, дървениците се разпространяват бързо из Париж и вече са се появили в други части на Франция.

"Да кажем, че това е започнало през 2007 г. Тогава имахме по десет заявления на година. Сега са някъде към сто . . . Получаваме все повече поръчки за продукти (срещу вредители) от цялата страна", заяви собственик на магазин за препарати срещу вредители.

Според него паразитите вероятно са били пренесени от пътници от САЩ и Канада.

Проблемът привлече общественото внимание, след като вчера радио "Франс енфо" съобщи, че няколко парижки хотела са били нападнати от дървеници. Според информацията един от хотелите изхвърлил всичките си килими и мебели, след като получил оплаквания от посетители.

Градската управа в Париж заяви, че е била залята от обаждания. Говорителка обаче каза, че властите не разполагат със статистика за дървениците.

Ако дървениците се разпространят във френската столица, това може да отблъсне туристите и да заплаши бранша, който печели милиарди долари годишно, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?