Дървопреработвателните предприятия с електронни дневници от догодина

Дървопреработвателните предприятия с електронни дневници от догодина

В над 4 000 предприятия за преработка на дървесина в страната ще бъде внедрен електронен дневник от 1 януари 2017 г. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която присъства на официалното представяне на системата за независимо електронно проследяване и отчитане на дървесината в предприятие в Русе.

"Стремежът ни е да има нулев процент сив сектор в дърводобива”, каза Танева, цитирана от пресцентъра си в четвъртък. Тя припомни, че през настоящата година са били предприети редица мерки за увеличаване на контрола върху добива и извозването на дървесина.

"Увеличихме броя на мобилните групи за охрана в горските стопанства и въведохме маркирането на дървесината с уникален идентификационен номер. От април електронният превозен билет е задължителен за всички предприятия и работи“, припомни министър Танева.

По думите ѝ всеки гражданин може да бъде горски инспектор. На сайта на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) може да бъде направена проверка дали превозните средства имат издаден билет за превоз на дървесина.

Танева изнесе данни, според които двойно се е увеличил капацитетът за контрол върху добива и извозването на дървесина с помощта на активното гражданско общество. “След въвеждането на електронния превозен билет отчитаме 5 % увеличение при реализацията на дървесина. Също така отчитаме и 15 % увеличение при финансовите показатели при запазване цената на дървесината“, каза агроминистърът.

Заместникът ѝ Георги Костов уточни, че с въведената електронна система е отговорено на очакванията на гражданите за контрол при добива, превоза и преработката на дървесина. Той добави, че в момента електронният дневник е в тестов период в няколко предприятия и ако бъдат установени пропуски в системата, те ще бъдат отстранени.

"До края на тази година безплатно ще бъдат обучени всички експерти, които работят в тези над 4 000 обекта“, каза още Костов.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?