Държава от ЕС ще поиска включването на Хизбула в ”черния списък”

Барозу: Засега няма достатъчно доказателства

Следващия месец държава от Европейския съюз ще подаде официално искане за включване на военното крило на ливанската шиитска групировка Хизбула в ”черния списък” с терористични организации, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник в Брюксел.

"Трябва да бъде подадена молба до месец, а след това ще има два или три месеца на обмисляне. Този случай вече е доста натоварващ", казва дипломатът.

След като България свърза военното крило на Хизбула с атентата в Бургас, САЩ и Израел засилиха призивите ЕС да признае организацията за терористична. Засега само Холандия е направила това еднолично, а Великобритания е признала само военното крило на организацията. В ЕС няма съгласие по темата, като някои страни се притесняват, че подобно решение ще дестабилизира Ливан.

Преди ден израелският президент Шимон Перес се срещна с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в Брюксел. След срещата Барозу заяви, че Европейският съюз ще обмисли да наложи санкции върху ливанската групировка "Хизбула", но засега няма достатъчно доказателства за всичките ѝ дейности в Европа, за да вземе решение.

България все още не е завършила разследването на атентата в Бургас и е помолила ливанското правителство за помощ, заяви Барозу на съвместна пресконференция в Брюксел с израелския президент Шимон Перес, който е на обиколка в Европа, в опит да лобира за включването на Хизбула в терористичния списък.

"Съдебният процес ще покаже дали може да вземем политически решения. Не може да решим предварително", заяви Барозу. "Когато станат известни извършителите... може да обмислим включването им в списъка."

От своя страна Шимон Перес заяви, че ако ЕС се забави със санкционирането на "Хизбула", това може само да затвърди позициите на групировката. "Ако не вземете мерки срещу "Хизбула", те ще си помислят, че им е позволено да правят така".

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?