Държавата дава още 700 хил. лв. за възстановяване на болницата в Девин

Правителството одобри отпускането на до 700 хиляди лева допълнителни средства за възстановяване на общинската болница в Девин, която бе затворена заради дългове преди повече от три години, съобщи пресслужбата на кабинета. Парите ще дойдат от преструктурирането на разходите по централния бюджет за т.г.

Тя ще осигурява достъп до болнична медицинска помощ на населението от общините Девин, Борино и Доспат.

Още в началото на лятото здравният министър Таня Андреева бе обещала, че държавата ще отпусне безвъзмездно общо 2 млн. лв. на община Девин, която е 100-процентов собственик на многопрофилната болница в града, за да се покрият дълговете на лечебното заведение. Андреева каза тогава, че първите стъпки ще бъдат направени още през юли, а болницата ще отвори отново врати "най-късно през есента". По думите ѝ, болницата се ползвала с пълната подкрепа и на министър-председателя Пламен Орешарски.

Болницата в Девин затвори преди три години заради дългове, които общината не можа да изплати, а тогавашното правителство не пожела да я субсидира въпреки многократните протести на жителите от региона. Предложението на кабинета "Борисов" бе лечебното заведение да бъде преструктурирано като филиал на болницата в Смолян.

Оказа се обаче, че след като не е функционирала три години, болницата в Девин се нуждае и от ремонт, за който здравното министерство отпусна 400 хил. лв. и назначи обществена поръчка. Търгът за ремонта на стойност 167 хил. лв. обаче приключи едва в края на октомври и бе обявено, че изпълнителят ще започне работа "до седмица-две" и да продължи максимум 45 дни. Междувременно, все още продължаваше да тече обществената поръчка за медицинското оборудване, за която бяха предвидени останалите 230 хил. лв. от здравното министерство.

Кметът на Девин Цветалин Пенков тогава каза, че отпуснатите пари няма да са достатъчни, но имало ангажимент от страна на министъра на здравеопазването за допълнителни средства, които да обезпечат цялата поръчка по ремонта – на стойност общо около 400 000 лв.

"Всичко това обаче е свързано пряко с поетите ангажименти за средствата, които трябва да ни бъдат предоставени от Министерството на финансите за покриване на възнаграждения, осигуровки, капиталови и други разходи. Тези средства са около 1,6 млн. лв., а на този етап има поет ангажимент към нас около 1 млн. лв. да бъдат преведени", обясни тогава Пенков

По думите му, "реалистичният вариант, с елемент на оптимистичност", бил болницата да заработи до края на годината.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?