Ивайло Московски:

Държавата няма много механизми да влие върху цените на горивата

Държавата няма много механизми да влие върху цените на горивата

Държавата на практика  няма много на брой сериозни механизми, за да влияе върху цените на горивата. Това заяви в събота във Варна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Той обясни, че цените са предмет на абсолютно чисто пазарно търсене и предлагане. ”Ясна е конструкцията на цената - стойността на суровия петрол, преработката на суровината, акциз и търговски печалби, както и малкият процент на биогориво, което влиза вътре”, каза той.

"Ако се стигне до вариант, в който държавата трябва да поеме някакъв ангажимент за нивото на цените на горивата - това което може да направи, е да промени акциза и ДДС, но това всъщност е сложна процедура. Тя минава през така наречения процес на дерогация в Брюксел - особено за акциза трябва да се иска разрешение от Брюксел", коментира Московски.

”Аз по-скоро си мисля, че ако цените на горивата тръгнат в неконтролируема посока, може би, като цяло Европа ще излезе с общо становище, защото по единично държавите едва ли биха могли да направят кой знае какво”, каза Московски.

Споделяне

Още от Бизнес