Държавата подпомага френска инвестиция в Русе с 2.5 млн. лв.

Инвестиционният проект на френската компания "Монтепю" за строеж на завод за авточасти в Русе ще бъде подпомогнат от държавата с 2.5 млн. лв., съобщиха след заседанието на Министерски съвет в четвъртък.

Средствата се отпускат по Закона за насърчаване на инвестициите, който предвижда подпомагане на първокласните инвеститори, какъвто е "Монтепю", в изграждането на инфраструктурата. Парите са заложени в бюджета за 2007 г. и за тяхното предоставяне има произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията, че не представляват държавна помощ. Именно изчакването на това решение забави старта на строежа на инфраструктурните елементи, които са нужни за реализацията на самия проект.

За целта има договор между френския инвеститор, община Русе и държавата. Част от контракта, касаещ пътната и ВиК-мрежа вече е изпълнена от община Русе в определения 7-месечен срок. Сега се сключва анекс за доизграждането на обекта и разплащането с изпълнителя на обществената поръчка.

Предвижда се от отпуснатата сума 513 221 лв. да отидат за изграждане на елементи на техническата инфраструктура, а 1 956 000 лв. са предвидени за електроснабдяване на Индустриален парк Русе.

Проектът на "Монтюпе" е на стойност 70 млн. лв. и е за построяване на завод за алуминиеви автомобилни части за световните марки Рено, Пежо, Ауди и Форд в Индустриалния парк. Очаква се в него да бъдат разкрити най-малко 500 работни места. Целта е заводът да стане главното производствено звено на компанията в Европа и да задоволява нуждите на производителите на автомобили и техните доставчици в Централна и Източна Европа.

Цялата продукция ще бъде предназначена за износ - за Рено, Пежо-Ситроен, Ауди; Форд и Рено; Дачия, ТРВ (Чешка Република), Континентал-Тевес (Словакия). Предвижда се и откриването на офис, който ще се занимава с търсенето на доставчици в България на техника, екипировка, суровини и консумативи.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?