Държавата ревизира миноритарните си дялове за участието им в инвестиционна компания

Държавата ревизира миноритарните си дялове за участието им в инвестиционна компания

В момента се проучват правните и финансовите аспекти за създаване на държавна инвестиционна компания, в която да се влеят миноритарните акции на държавата в търговски дружества с нейно участие и с привлечения капитал да се инвестира в инфраструктура. Това съобщи в пленарна зала министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в отговор на въпрос от Мартин Димитров от ОДС за целесъобразността на такава структура.

Предстои уточняване на миноритарното държавно участие в приватизираните търговски дружества от сектора на икономиката и енергетиката, както и да се актуализира информацията за финансово-икономическото състояние на тези фирми. На базата на този анализ ще се прецени за икономическия интерес към всяка миноритарно участие на държавата. Целта е в новата структура да се включат атрактивните миноритални дялове, които биха привлекли инвеститорския интерес, обясни Овчаров.

Според него създаването на такава компания е необходимо, защото страната ни е на финала на приватизацията и в критична фаза при изграждането на инфраструктурата. Имаме нужда от необходима концентрация на целия наличен ресурс, а сега парите от приватизация отива във фискалния резерв, посочи Овчаров. С присъединяването на България към ЕС, инфраструктурата ни ще става все по-тясно и все по-критично място за бъдещото ни развитие, допълни той. Затова се налага част от съществуващите миноритарни държавни участия да се включат в капитала на  бъдеща компания и да се използват за привличане на дългосрочен финансов ресурс. Той по прозрачен за обществото  начин да се използва за инвестиции в икономиката и инфраструктурата на страната, заяви икономическият и енергиен министър.

Тази бъдеща компания би могла да участва например във финансирането на АЕЦ “Белене”, не пропусна любимия си проект Овчаров.  Известна част от акциите в последствие може да се предлагат за продажба на частни инвеститори. Активите на държавната мега фирма ще може да се използвани за банково обезпечение при кредитиране на важни инфраструктурни обекти, посочи още министърът.

В момента Министерството на икономиката и енергетиката има малки дялове в 310 търговски дружества. От гледна точка на критерия държавно участие от 5 до 49,9 процента в капитала на дадено дружество, това се отнася за 130 фирми, от които 99 са действащи, а 31 са обявени с ликвидация или несъстоятелност. От действащите дружества с държавно участие 15 са публични и са вписани в регистъра на Комисията за финансов надзор. Част от тези фирми бяха предлагани за приватизация през фондовата борса, но към тях не е бил проявен инвеститорски интерес, сочи статистика на икономическото министерство.

Затова ще трябва заедно с Агенцията за приватизация и с Комисията за финансов надзор да се помисли как да се включат тези миноритарни участие в капитала на бъдещата компания, защото за голяма част от тях вече са стартирали процедури за продажба, обясни Овчаров. Трябва да се отразят прекалено много интереси, включително и тези на държателите на компенсаторни инструменти, които разчитат много на тези миноритарни участие, допълни той.

За структурирането на тази компания ще се иска и становището на Комисията за защита на конкуренцията за допустимостта на подобна консолидация. Не виждам никакъв смисъл държавата ни да осигурява възвръщаемост от 15-17 на сто на концесионери от други държави, а няма да направи това за собствените си публични дружества или например за създаващия се в момента Сребърен пенсионен фонд, посочи още Овчаров.

Относно прозрачността на работата на бъдещата компания, която се предвижда да е извън контрола на парламента, Овчаров я сравни с работата на Банковата консолидационна компания (БКК), която е свършила отлична работа. Мартин Димитров от ОДС обаче възрази срещу сравнението, тъй като БКК  просто е продавала банките, не е имала ангажимент да инвестира, какъвто ще има замислената от икономическия министър компания. Той обърна внимание на това, че при обединението на акции от 310 компании ще има проблем с контрола и прозрачността на решенията на мегакомпанията.

Идеята на Овчаров е опасна, каза Димитров и призова депутатите да не застават зад нея, тъй като тя ще повтори Публичната инвестиционна компания, създадена от кабинета на Симеон Сакскобургготски, от чиито вложения нямало никакъв смисъл, без да се знае как са изхарчени парите в нея.

Убеден съм, че създаването на подобна компания няма нищо общо с Публично инвестиционната компания, отвърна от своя страна Овчаров.

Споделяне

Още от Бизнес