След като съдът в Люксембург се произнесе за непозволена помощ

Държавата се нарежда като кредитор да си иска 400 млн. лв. от "Кремиковци"

Шансовете обаче да си върне и лев от сумата са нищожни

Държавата се нарежда като кредитор да си иска 400 млн. лв. от "Кремиковци"

Държавата ще се нареди като кредитор, за да си иска около 431 млн. лв. от "Кремиковци", които са били отпуснати на комбината за преструктурирането и оздравяването му през 1999 г. Това е решение на съда на ЕС в Люксембург, според който парите са били непозволена държавна помощ.

Има някакви шансове държавата да си върне част от тези пари, коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в неделя.

"Становището на съда е, че това е била помощ, която следва да се възстанови, така че ние сме следващият кредитор", каза министърът.

Той припомни, че дело за нареждане на държавата сред кредиторите на комбината води министерството в Софийския градски съд. И ако окончателното решение на СГС е такова, каквото е становището на съда в Люксембург, това означава, че държавата се връща като следващия кредитор с тази сума плюс лихвите, която обаче не е обезпечена с активи. Но каквито и приходи да има оттук нататък синдикът, те ще обезпечат вземанията ни като държава, посочи Добрев.

Цялата процедура е до голяма степен формална, защото ако министерството не предприеме никакви стъпки за изискване връщането на сумата, може да бъде сакнкционирано от ЕК за непозволена държавна помощ.

През април миналата година новорегистрираното дружество "Елтрейд къмпани" купи обявените за продан активи на фалиралото предприятие срещу 316 млн. лв. Тези средства обаче са няколко пъти по-малко от общата сума на натрупаните дългове, която е около 1.5 млрд. лв. без парите на държавата В пълен размер парите си получават само работниците, НАП и някои от кредиторите, чиито вземания са били обезпечени с активи още преди комбинатът да фалира.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?