Държавата ще дава по 5000 лв. субсидия при покупката на електромобил

Държавата ще дава по 5000 лв. субсидия при покупката на електромобил

Държавата ще дава по 5000 лв. на всички, които си купят нов екологичен автомобил задвижван с ток. За хибриден – на ток и гориво субсидията е 2500 лв. Това предвижда националният план за електрическата мобилност одобрен от Министерския съвет в сряда.

Финансирането ще идва от средства от търговията на въглеродни квоти, затова още не е ясно колко човека ще могат да се възползват от помощта.

В момента цената на електромобилите за среден клас варира от 30 хол. до 40 хил. долара. “Шевролт Волт” например струва 32 000 долара, “Нисан Лийф” - 33 000 долара, а “Форд Фокус Електрик” - 40 000 долара, показва справка в сайтовете на марките.

Новият национален план предвижда още данъчни облекчения при регистрацията на електромобили. Обсъжда се вариант те да бъдат напълно освободени от годишен данък, както безплатна регистрация. Това ще се случва в зависимост от екологичните характеристики на превозните средства.

В момента данъците за собствениците на автомобили се изчисляват на базата на мощността на двигателя и годината на производство на превозното средство, а еко характеристиките на колата не се отчитат.

Различни такси в полза на “зелените” коли са планирани и при винетките. С промени в Закона за движение по пътищата ще може да се позволи на електромобилите да се движат в буслентите.

С новия план ще бъде стимулирано производството на електрически и други екологични коли в България. В него са предвидени и финансови стимули за насърчаване на изследванията в нови технологии и материали, свързани с електрическата мобилност.

Предвиждат се също законови промени за насърчаване на инвестициите в производството на електрически превозни средства чрез въвеждане на по-ниски прагове за клас инвестиция, както и допълнителни стимули за приоритетни проекти. По оперативна програма “Конкурентоспособност” пък ще бъде осигурена финансова подкрепа за стартиращите иновативни предприятия, за внедряване на иновативни продукти и услуги. По Норвежката програма за сътрудничество е в процес на подготовка осигуряването на средства за стимулиране на еко иновациите в сектора.

Общините имат срок до края на 2013 г. да представят своите планове за развитие на електрическата мобилната. Първият отчет по програмата ще бъде направен от министрите на околната среда Нона Караджова и на икономиката Делян Добрев в края на януари 2013 г.

Предвижда се още и въвеждането на "зелени" обществени поръчки, при който са включени допълнителни екологични изисквания. Техният брой трябва да достигне до 6% от всички обществени поръчки през 2014 г., предвижда още планът.

Споделяне

Още от Бизнес