Държавата ще осигурява децата с пълен размер здравна вноска

Държавата ще осигурява децата с пълен размер здравна вноска

Държавата ще осигурява децата до 18 години вече с пълен размер на здравната вноска от 6 процента, а не както досега с 0.5 на сто от осигурителния доход. Това изненадващо реши в петък Народното събрание, след като прие на първо четене с прегласуване предложение на депутатите от ОДС Ваньо Шарков и Мартин Димитров за промени в Закона за здравното осигуряване. Депутатите приеха и искането на двамата депутати според което българите, работили и осигурявали се в чужбина в периода 2000-2006 г., да бъдат освободени от здравни вноски в България. 

Поправките предвиждат българските граждани, пребивавали извън страната повече от 183 дни за една календарна година в периода от 1 януари 2000 г. до 31 декември 2006 г., и дължащи здравни вноски за своя сметка за времето, когато са били в чужбина, да са освободени от плащането им.

Със 77 гласа "за", 19 "против" и 49 "въздържал се" мина и предложението на депутата от левицата Петър Мръцков, предвиждащо от потребителска такса за личния лекар да бъдат освободени жените над 60 г. и мъжете над 63 г.

Парламентът отхвърли с прегласуване внесените от Атанас Щерев (НДСВ) и група депутати промени в закона, които предвиждаха доплащане при всички дейности, с изключение на първична извънболнична медицинска помощ.

Не бяха приети и промените в Закона за здравното осигуряване, предложени от  Иван Костов (ДСБ) и група депутати, които предвиждаха изменение в основния пакет, заплащан от здравната каса, като в него се включва предимно лечебната дейност. Предлагаше се да се въведе и принципът НЗОК да не заплаща за медицинската помощ, която според закона подлежи на застраховане.

Предлагаше се и увеличаване на срока на действие на НРД, намаляване на размера на резерва на касата до 5 на сто от събраните осигурителни вноски, както и въвеждане на минималния размер на осигурителната вноска, независимо от начина на осигуряване.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?