Държавата ще въвежда патентен данък върху ваканционните имоти

Валери Симеонов обеща "шоу на плажа в Слънчев бряг" със събаряне на "чаршаф пазари" на Маджо, Баджо, Маргини и други такива имена

Държавата ще въвежда патентен данък върху ваканционните имоти

Държавата ще въведе патентен данък върху т.нар. апарт хотели, голяма част от които се притежават от руснаци, съобщи вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

"Това са апартаменти, които въртят туристически бизнес. Някои руснаци са купили по десетина апартамента и въртят туризъм, без да плащат нищо на държавата. Редно е там да бъде наложен патентен данък, още този сезон", разясни Симеонов пред БНТ. По думите му въпросът вече е бил обсъден с финансовия министър Владислав Горанов.

Той се закани да води истинска война със сивата икономика по Черноморието и съобщи, че още другата седмица започва събарянето на част от търговските бараки по плажната ивица в курорта "Слънчев бряг".

"Яко събаряне на бараки в Слънчев бряг"

"Трябва да се вземат спешни мерки срещу уродливото явление преместваеми бараки. Призоваваме общинска администрация да си свърши работата, а не да слугува на нечии интереси", предупреди Симеонов, който е лидер на НФСБ и е от Бургас.

"Това са чаршаф пазари, уродливо явление, саботират воденето на приходоносен туризъм. Следващата седмица ще има яко събаряне на бараки в Слънчев бряг. Лично аз ще бъда там с министър Ангелкова (министърът на туризма Николина Ангелкова -бел.ред.). Общинската администрация да не се притеснява, че еди на кой си бараките били пратени от Маджо, Баджо, Маргини и други такива имена. Другата седмица ще има шоу на плажа на Слънчев бряг", обеща Симеонов.

Препоръчвам на Николина Ангелкова промяна на нормативната уредба за отдаване на концесии. Те са се превърнали в едни касички. Ще бъда безкомпромисен по отношение на изискванията на законите и въобще не ме интересува кой от къде идва, предупреди той.

По думите му Бургас е един от най-престъпните градове в България.

"Нямало е голяма групировка, която да ограничава кварталния бизнес. Затова е градът на кварталните мутрички", разясни вицепремиерът.

Против "дивото къмпингуване"

Валери Симеонв не подкрепя така нареченото "диво къмпингуване" и смята, че трябва да има определени места за това, за да не остават "камари с боклуци". Според него не може да се къмпингува без ограничения. Симеонов смята, че местата за къмпингуване трябва да са снабдени с ток и вода.

Ускорява се издаването на работни визи за българи от Молдова и Украйна

Симеонов съобщи, че вече работи по подготовката на предстоящия туристически сезон. Предприемат се стъпки за ускоряване на процедурата за издаване на работни визи на българи от Молдова и Украйна, като за целта ще бъдат открити центрове за подаване на документите във Варна и Бургас, каза Симеонов. В момента единственият център за това бил само в София.

"Пред бранша има тежки въпроси. Например - бавно издаване на работни визи на българи от Молдова и Украйна, които са много желани от нашите собственици на хотели. Около 2000 чакат с нужната квалификация. Ще се ускори процедурата", каза Симеонов.

НФСБ ще има шест заместник-министри

НФСБ ще има зам.-министри на здравеопазването, на транспорта, на енергетиката, на туризма, на регионалното министерство и на културата, каза Валери Симеонов. Той уточни, че почти всички кадри на партията му идват от бизнеса.

Зам.-министър на здравеопазването ще е Светла Йорданова, която до преди две години работеше в частния бизнес. На регионалното развитие зам.-министър ще бъде инж.Павел Тенев, който е геодезист, занимавал се е с пътна инфраструктура. Бившият шеф на НЕК Красимир Първанов ще бъде зам.-министър на енергетиката. Дългогодишният директор на Пътуващия театър Румен Димитров ще е зам.-министър на културата и Ирена Георгиева, която от предния мандат беше зам.-министър на туризма, отново остава на този пост, каза Валери Симеонов.

Коалицията "Обединени патриоти", част от която е НФСБ, има заместник-министри във всички 17 министерства. "Патриотите" имат двама вицепрмиери – Валери Симеонов, който отговаря за икономическата и демографската политика, и лидерът на ВМРО Красимир Каракачнов, който е и министър на отбраната. От тяхната квота са още министрите на икономиката Емил Караниколов ("Атака") и на екологията Нено Димов (НФСБ).

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?