Държавата срещу Васил Божков: Ден втори

"Нове холдинг" алармира за наложени запори без съдебно разпореждане

Държавата срещу Васил Божков: Ден втори

Петима души, включително Васил Божков, към момента са обвиняеми по мегаделото срещу хазартния бос. Останалите, от които се търси отговорност, са негови бизнес партньори, но сред тях не е съпругата му, обяви в четвъртък държавното обвинение, което изнесе детайли по досъдебното производство.

Очаква се скоро да бъдат повдигнати обвинения и на част от задържаните в сряда 19 служители на Държавната комисия по хазарта. Такова вече е предявено срещу бивш председател на ведомството, чието име не бе обявено.

Според прокуратурата Васил Божков е ръководил организирана престъпна група от 2014 година, която е извършвала принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления, подкупи и пране на пари. Ден по-рано главният прокурор Иван Гешев заяви, че лично срещу президента на "Нове холдинг" има 7 обвинения.

"Наблюдаващите прокурори ще изправят пред съда и Божков, ако е виновен", отбеляза Гешев в сряда. Докато обаче се установи виновен ли е или не, хазартният му бизнес вече ще е отнет, включително чрез спешно прокаравнания закон за държавен монопол върху лотариите.

От компанията на Божков "Нове Холдинг" обявиха, че е в ход запориране на негови фирми и лично имущество без съдебно разпореждане, което е "абсолютен произвол".

Божков няма да се връща - страхува се от репресии

Междувременно Божков продължава да е в чужбина. Официална информация за местоположението му няма. Самият той твърди, че е на Балканите, но в страна извън Европейския съюз.

По-рано през деня бизнесменът заяви в интервю за бТВ, че вече се страхува да се върне в България. Ден по-рано отново пред същата телевизия каза, че щом бъде извикан официално от властите ще се яви, където кажат.

"Страхувам се да се прибера в България, страхувам се за живота си. Мислих да се върна, когато ме повикат, но след вчерашните изявления на главния прокурор, се страхувам да се върна. Не съм престъпник", коментира бизнесменът в четвъртък. Той добави, че ако се върне в страната "сигурно ще ме арестуват… и какво се случва с мен в ареста?".

"Нали виждате, че правят неща репресивни на… това са репресии! Това сме го виждали по едни други времена – даже по комунизма не е било така. Г-н Гешев иска да търси престъпници – нека да се огледа по-високо от Комисията по хазарта във връзка с тези такси и този закон", добави още Божков. На уточняващ въпрос какво има предвид под по-висока позиция, обясни: "Ами, гледайте по-горе от комисията. Кой е над комисията? Министърът. Кой е над министъра? Министър-председателят."

Божков каза още, че съпругата му била арестувана при акциите на прокуратурата е МВР от предния ден. По-късно от държавното обвинение отрекоха информацията и заявиха, че съпругата на Васил Божков не е сред обвиняемите.

Провокиран от изразените от Божков притеснения за живота му, главният прокурор Иван Гешев обяви по-късно, че "ако трябва, ще осигурим и психологическа помощ на Васил Божков, за да не се страхува". Обобщи, че в един момент всички обвиняеми се изкарват жертви.

МВР разпространи кадри от имението на Божков

При акцията от сряда в жилището на Васил Божков са били иззети множество картини и вещи с белези на културни ценности. От Министерството на вътрешните работи дори пуснаха кадри от имението на Божков в парк "Витоша", на което се виждат част от картините.

Министерството на културата е уведомено за иззетите картини и предмети с "белези на културни ценности". Както е известно, Божков е известен колекционер, но досега властите няма претенции към притежанията му - нито културни ценности, нито хазартния му бизнес.

Ощетил бюджета с над половин млрд.лв. и мамел за "късметлиите" в лотариите

Част от "късметлиите", спечелили големи суми от частните лотарии на Васил Божков, не са истински лица, обяви още прокуратурата в четвъртък. Освен това дружествата, които оперират частните лотарии, нямат достатъчно капитал да покрият всички печалби, особено разсрочените за 10 или 20 години.

Едно от седемте обвинения към Васил Божков е, че е ощетил бюджета с над 500 милиона лева. Сумата е установена в доклада на финансовата инспекция (АДФИ), според който това са несъбраните в бюджета държавни такси за хазарта от фирмите на Божков. В същото време прокуратура говори за укриване на данъци.

Разследващите са разпоредили на Министерството на финансите да предприеме действия за събиране на дължимите суми, а то обяви, че ще го направи.

Актовете за допълнително установените публични задължения ще бъдат издадени от Държавната комисия по хазарта (ДКХ), като първоначално сумите ще могат да се платят доброволно, научи Mediapool. Ако това не се случи, те могат да бъдат събирани принудително от Националната агенция за приходите (НАП) по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

"Нове холдинг" определи запорите като "абсолютен произвол"

В отговор от компанията на Божков "Нове холдинг" се оплакаха от наложени запори без съдебно разпореждане, за каквито до момента няма официална информация от институциите.

"Налагането на запори на фирми, свързани с бизнесмена Васил Божков, както и запори на негово лично имущество без задължителното за това съдебно разпореждане може да се определи само по един начин – като абсолютен произвол", казаха от холдинга. Оттам твърдят още, че по ДОПК на предварително обезпечаване подлежат единствено вземания за данъци и осигурителни вноски, но не и други публични вземания.

"За да бъдат обезпечени вземания за държавни такси, то същите следва да са установени с влязъл в сила ревизионен акт. Такъв е ревизионен акт, който е минал едноистанционно административно обжалване и двуинстанционно в съда. Това е фактическата ситуация по отношение на твърденията на АДФИ, че "Националната лотария" дължи невнесени суми от такси за минал период", допълниха от дружеството.

"По отношение на личното имущество на г-н Божков, по силата на ЗКПОНПИ, КПОНПИ може да изиска запори при наличие на достатъчно данни и обосновано предположение за незаконно придобито имущество, но отново с мотивирано искане до съда. Отново искаме да напомним, че г-н Божков е акционер във въпросните компании и на тази основа действията срещу него са абсолютно незаконосъобразни", посочват още от "Нове холдинг" и допълват:

"Всички действия на властимащите – хора и институции, са в разрез с действащите в страната ни закони. Те целят на практика да блокират дейността ни като поставят компаниите в невъзможност да извършват нормалната си дейност".

От холдинга твърдят, че незаконните според тях запори ще блокират дейността на футболен клуб "Левски".

"Така например, трябваше да бъдат платени 41 000 евро на мениджърска агенция за два трансфера за ПФК "Левски" и ако тази сума не бе осигурена, клубът би загубил 3 точки от първенството, а при забавяне от 14 дни щеше да бъде изхвърлен от групите. Също днес беше срокът да се платят 144 000 лв. по споразумението за дълговете на клуба в размер на 5 млн. към НАП. Ако не бяха осигурени в срок, това би развалило автоматично споразумението, което щеше да означава поредна огромна загуба за клуба. Това е само един нагледен пример. Утре ние няма да сме в състояние да оперираме с активите на компаниите си поради незаконосъобразните действия на правоохранителните органи и това ще доведе до много последствия на много нива", посочват от компанията на Васил Божков. Оттам се заканват, че ще търсят правата си в съда въпреки "репресивния държавен апарат".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес