Държавата умува нови регулации за златните концесии и ЕРП-тата

Искането на "Атака" за одържавяване не мина, но даде повод за дискусии

Парламентарната икономическа комисия обсъди в сряда мерките от "Плана Сидеров срещу колониалното робство" за прекратяване на договорите на концесиите за добив на злато и други редки метали и отнемането на лицензионните разрешителни на частните електроразпределителни предприятия (ЕРП). Пак по искане на "Атака" същия ден бе разгледано и предложението за възобновяване на работата на "Кремиковци".

Дискусията около концесиите и ЕРП-тата показа, че призивите на Сидеров за национализация няма как да се случат, но държавата ще обмисли как да промени сега действащите регулации в тези сфери.

Икономическата комисия възложи на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) да изготви становище по предложеното от "Атака" разваляне на концесионните договори за златодобива, визиращо основно дейността на "Дънди Прешъс Металс" в Челопеч и Крумовград.

Умишлено или не, но председателят на комисията Алиосман Имамов от ДПС пропусна при гласуването да сложи срок за предоставянето на подобно становище. За вземането на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" обаче комисията отложи решението си до излизането на резултатите от пълната проверка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), извършвана в момента в трите дружества.

Очаква се одитът на инвестиционната програма, изпълнението на лицензиите и работата с клиентите да приключи в края на април и до средата на май да има доклад на регулатора, каза председателят на ДКЕВР Боян Боев. От думите му стана ясно, че вече има констатирани нарушения на ЕРП-ата и при всички положения ще има наложени санкции, но дали нередностите ще са достатъчни за започване на процедура по отнемане на лицензи, засега не може да се каже.

Колко ще струва гоненето на колониалистите?

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров каза пред депутатите, че ведомството все още няма становище по предложението за златните концесии. "Трябва да се направи финансов и икономически анализ за ефекта от прекратяването на тези договори и завеждане на искове срещу държавата от сегашните държатели на концесионните права", каза той.

Жельо Бойчев от БСП допълни, че трябва да се знае какви са постъпленията от данъци и такси, както и от концесионни възнаграждения. Трябва да е ясно какъв е фискалният ефект и какъв е оказваният контрол върху концесионерите, допълни той. Съпартиецът му Петър Кънев обаче коментира, че по данни на вицепремиера Зинаида Златанова годишните приходи от всички видове концесии – минерални извори, строителни материали и ценни подземни богатства са едва 100 млн. лв. и "това чудо не може да продължава така".

Опитите на държавата да вдигне концесионните такси не се ограничават само с това правителство, те са от години, като настоящото ръководство на МИЕ също даде заявка за приемането на изцяло нов закон за концесиите и за поправки на закона за подземните богатства.

Относно предложението за преобразуване на ЕРП-ата в преобладаващо държавни, зам.-министър Красин Димитров посочи, че в момента законодателството не предвижда варианти за отчуждаване на дружествени дялове. "Нямаме индикации, че собствениците искат да продават. Каквото и решение да се вземе, трябва да е юридически издържано", добави той.

Нов финансов механизъм: Одържавяване през борсата

Николай Александров от "Атака" продължи да упорства, че било възможно чрез борсов механизъм да се изкупят обратно акциите в ЕРП-ата до 51 процента, но не стана ясно какъв може да е този нов инструмент на одържавяване през финансов пазар. Той също така предложи "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) да изкупи активите в електроразпределителната мрежа със собствен капитал.

Димитров обаче припомни, че в състава на БЕХ (която преди четири месеца взе 500 млн. евро облигационен заем, за да покрие текущи и стари плащания – бел. ред.) е силно задлъжналата НЕК и "нещата са много по-сложни". Той също така посочи, че това би било операция с неясни измерения.

В крайна сметка преобразуването на ЕРП-ата в мажоритарна държавна собственост бе отхвърлено, а другата идея за отнемане на лицензите им – отложена, след като Боян Боев подхвърли на депутатите идеята за изчакване на одита на ДКЕВР.

Председателят на регулатора обаче посочи, че в момента в българското законодателство има дупка, тъй като е разписано, че на електроразпределителните дружества може да се отнема лицензиите, ако не спазват вменените им изисквания, и да се назначава друг оператор на активите. От там насетне обаче не е ясно как този оператор ще извършва дейността по разпределянето на електроенергията, как ще му се плаща на него и съответно как се уреждат отношенията със собственика на мрежата, тъй като отнемането на лиценз не означава отнемане на активи.

Боев каза още, че е наредил на комисарите да покрият правните пропуски в процедурата по отнемане на лиценза за електроразпределителна дейност .

Румен Гечев от БСП предложи отлагането на гласуването до приключване на одита в ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", "който може да ни подскаже намиране на решение".

ДКЕВР точно преди година реши да стартира процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ заради извършени нарушения от мрежовия оператор и доставчик за Западна България при сключване на вътрешни договори без обществени поръчки. Няколко месеца по-късно обаче тя бе прекратена заради липсата на достатъчно сериозни основания за предприемането на тази крайна мярка срещу компанията.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?