Държавата засега не смята да листва дружества от БЕХ

Държавата засега не смята да листва дружества от БЕХ

Към момента не се предвижда дъщерни дружества “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) да бъдат листвани на борсата, заяви пред журналисти в четвъртък заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова, която е и председател на борда на БЕХ.

Така постепенно се отива към отказ от приватизацията на 10-15-процентни дялове от дружествата от холдинга, каквито са разписаните мерки в плана за възстановяване на българската икономика. В него се посочваше, че до края на април трябва да се подготвят за борсова продажба дъщерните НЕК, “Булгаргаз“ и “Булгартрансгаз“. За последното преди около две седмици енергийният министър Трайчо Трайков каза, че няма да се продава.

Така като предмет на спешната приватизация, която държавата смята да предприеме в опит за пълнене на хазната, остават миноритарните дялове в електроразпределителните дружества, стана ясно от думите на Христова. Тя отново подчерта, че откакто предприятията са продадени на ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, не е разпределян дивидент от печалбата им нито към мажоритарните собственици, нито към държавата, а средствата са били реинвестирани в дружествата.

По повод подготвяния от министерствата на икономиката, на околната среда и на земеделието национален план за развитие на възобновяемите енергийни източници Христова съобщи, е вариантът му трябва да е готов до април, тъй като имаме поставени срокове от страна на Европейската комисия за този план.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес