Държавен чиновник е уволнен заради колаж с Борисов

Държавен чиновник е уволнен заради колаж с Борисов

Служител от Инспекцията по труда в Габрово е уволнен, защото си е позволил да се пошегува с премиера Бойко Борисов, съобщи Нова телевизия.

57-годишният Илиян Владов направил колаж с премиера в оставка с надпис - "Не е тъпо да си възрастен и да вярваш в Дядо Коледа. Тъпо е да си възрастен и да вярваш в Бойко Борисов".

Владов е получил най-тежкото дисциплинарно наказание - уволнение, но не заради колажа, а поради нарушаване на Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. В него изрично е посочено, че в дисциплинарното уволнение на служителя няма политически мотиви.

В Кодекса е посочено, че "при изпълнение на служебните си задължения и в обществения си живот служителят следва поведение, което не уронва престижа на държавната служба".

Сигналът срещу Владов е дошъл от Министерството на трудаи социалната политика.

"Въпросното нещо съм го приел от смешната страна. Все пак като български гражданин имам право на мнение. Свободно. Не като преди 1989 г.", каза Владов пред Нова телевизия.

До уволнението според обясненията на Инспекцията по труда се стигнало не само заради конкретния случай, а заради установени "утежняващи отговорността обстоятелства".

"Пред дисциплинарния съвет бяха предоставени доказателства, че поставеният на видно място в кабинета на лицето цитиран колаж не е единствената, а поредната му проява на неуважение към държавната служба от негова страна. На работното си място, което е достъпно за външни посетители, лицето и друг път е излагало надписи и колажи с още по-обидни квалификации, уронващи престижа на държавната администрация", обясняват от Главната инспекция по труда.

От инспекцията твърдят още, че Владов системно се е държал грубо с колегите си, за което също имало доказателства.

Уволненият служител казва, че ще търси правата си в съда.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?