Държавна агенция с пари от резерва ще окрупнява земеделската земя

Държавна компания да изкупува с пари от резерва дребните земеделски парцели, да ги уедрява и подобрява инфраструктурата им и след това да ги препродава на печалба на инвеститори в селското стопанство. Тази идея бе оповестена днес след заседанието на НДСВ и ДПС, които започнаха да обсъждат икономическите мерки на депутатите Ламбовски и Механдов.

За първи път тези мерки бяха оповестени в края на миналата година, сред авторите е и отцепилият се в групата НИЕ депутат Димитър Стефанов.

Обсъждането днес се е съсредоточило главно около мерките в селското стопанство. Председателят на парламентарната земеделска комисия Пламен Моллов лансирал идеята за държавния регулатор, който да изкупува от частните собственици дребните земеделски парцели, да ги окрупнява и да ги препродава. Според сметките на Моллов, такова дружество може да стартира със 100 милиона лева, а откъде да се вземат тези средства е въпрос на политическо решение.

Идеята е добра, но въпросът опира до пари, коментира финансовият министър Милен Велчев. Той допълни, че ще се обсъжда и ако се намери начин, ще бъде реализирана.

Земеделският министър Мехмед Дикме пък каза, че това е една от трите идеи за окрупняване на земята, които се обсъждат от година в министерството.

Дикме се изказа песимистично и за предложението на Моллов, залегнало и в мерките на Ламбовски - Механдов, още от тази година да заработи държавна агенция за интервениране на пазара на зърно. Доводът на Моллов е, че е измръзнал 20% от ечемика и 10% от пшеницата. Според земеделският министър обаче това няма как да стане преди 2004 година.

Самият Ламбовски заяви след заседанието, че управляващите депутати са създали работна група с негово участие и министрите Николай Василев, Милен Велчев, Антон Станков и Милко Ковачев, която да конкретизира предлаганите мерки, да уточни приоритетите и да ги представи разписани по време.

Ламбовски напомни, че част от мерките и е разделянето на министерството на икономиката на четири нови министерства - на икономиката, на търговията, на туризма и на малките и средни фирми. Той обаче уточни, че това не е акцент в програмата, а предложение за по-ефективна работа на администрацията. Дали ще са министерства, или агенции, не можем да се изкажем, допълни той.

Потърпевшият министър Николай Василев отказа пряко да коментира съгласен ли е с идеята за раздробяване на министерство, но индиректно показа отношението си. Той сравни 19-те сега съществуващи министерства в правителството на НДСВ с 16-те в предишния кабинет на ОДС и с 13-те в германското правителство.

Според Василев, много от идеите в материала на Ламбовски са залегнали в предизборната кампания на НДСВ, много от тях са включени в управленската програма на НДСВ и се изпълняват.

Още от Бизнес