Държавното обвинение иска Фандъкова да провери управлението на паркове и градини

Сн. Mediapool

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира кмета на София да направи проверка дали се спазват изискванията за поддържането и опазването на зелената система в общината. Тя трябва да включва проверка на изпълнението на правомощията от кметовете на райони и общинските органи по озеленяване към районите, както и по изпълнение на програмата "Зелена София", по която се осигуряват материали за облагородяване на междублокови пространства.

Според съобщението, изпратено от държавното обвинение, повод за искането са публикации в медиите, "сочеща недобро управление на зелената система на територията на Столична община". "Описаните в публикациите неблагоприятни обстоятелства засягат значими обществени интереси, свързани със запазване и подобряване на зелените площи на територията на столицата", съобщават от прокуратурата. Така и обаче не става ясно кои точно публикации са накарали прокуратурата да се заеме с опазването на парковете и градините в столицата, нито каква притеснителна информация е публикувана в тези материали.

"От Столична община се изисква да изпрати във ВАП становище по поставените в публикациите въпроси, както и информация относно предприети мерки, взети решения и постигнати резултати. В случай, че при проверката се разкрият и други обстоятелства от значение за пълното изясняване на поставените въпроси, следва да се отразят в обобщаващия акт, както и съответните констатации с предприетите мерки от СО", пише в съобщението, което завършва с това, че докладът с резултатите от проверката трябва да бъде представен на прокуратурата в най-кратък срок.

От общината обявиха, че ще направят поисканата проверка. 

Това е поредната задача, възложена на местната власт от прокуратурата. Вече тече проверка на сградите в природен парк "Витоша", която трябва да установи дали има незаконно строителство. Тя засяга и частни имоти като вила "Аглика", ползвана от хазартния бос Васил Божков. Преди това на общината беше възложено да провери и лифтовете и влековете на Витоша.

До момента обаче няма резултат по казуси, изпратени от общината и от общински съветници до прокуратурата, свързани с общинското дружество "Чистота Искър". Преди година кметът Фандъкова обяви, че е изпратила на обвинението доклад с нарушения, установени в дружеството. Сред тях беше прехвърляне на дейности по чистенето на София на фирми, свързани с Румен Гайтански, известен като Вълка. Тази година "Демократична България" изпрати на прокуратурата сигнал за продажбата на общински имот на частно дружество, който в последствие е купен от "Чистота Искър" на по-висока цена. От това общината, в лицето на свои дружества, губи 2 млн. лева.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?