Датски телеком придоби шведската група MTG за 2.5 млрд. долара

В сделката не влиза Нова телевизия, очакванията са българският бизнес да бъде продаден през 2018 г.

Датски телеком придоби шведската група MTG за 2.5 млрд. долара

Датският телеком TDC придобива скандинавския медиен и развлекателен бизнес на шведската Modern Times Group (MTG) за 2.5 млрд. долара (близо 20 млрд. шведски крони), съобщи "Файненшъл Таймс".

В сделката не е включен българският бизнес на шведската група, която е собственик "Нова броудкастинг груп" и държи телевизионните канали от групата на "Нова" и "Диема", дигиталната компания "Нетинфо", радиото Nova News и издателската медийна група AtticaEVA. Очакванията  са през тази година да бъде продаден и българския бизнес на компанията, след като в средата на 2017 г. шведското издание "Дагенс унустри" публикува информация, че се очаква сделка за около 100 млн. евро (1 млрд. крони).

В годишния финансов отчет на MTG, публикуван в четвъртък, новината за сделката с датския телеком TDCсе потвърждават, пише "Капитал".

Това е поредна голяма сделка, чрез която телеком компания навлиза в медийния бизнес, и продължение на стратегията на MTG да излезе от пазара на традиционна телевизия и да се позиционира като дигитална видеоплатформа.

Сделката

Датският телеком придобива телевизионния канал Viasat, както и скандинавския развлекателен бизнес на MTG, като продажбата не включва дълг. Цената на сделката ще бъде платена в акции и в брой - шведската компания ще получи 3.3 млрд. шведски крони и 309 млн. нови акции.

Благодарение на споразумението TDC ще има достъп до 3 млн. телевизионни абонати и над 10 млн. домакинства в скандинавския регион.

Новият свеж ресурс, който ще се влее в MTG, компанията ще използва за осъществяване на плановете си за глобално развитие на дигиталния си бизнес.

Чрез сделката телекомът от своя страна цели да започне да предлага на потребителите в Дания и Норвегия пълния пакет от услуги, включващ мобилни услуги, интернет и телевизия.

Данните на информационната система Global Factiva показват, че за 2017 г. общите приходи на TDC Group взлизат на 3.4 млрд. долара (20.3 млрд. датски крони).

Скандинавският бизнес на MTG през изминалата година е генерирал 10.3 млрд. датски крони. Печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) на телекома е в размер на 8.2 млрд. датски крони, а MTG отчита за региона 1.3 млрд. датски крони печалба.

Българският бизнес

В годишния си отчет MTG не предоставя разбивка по страните, в които оперира, с точните приходи и печалба, а ги обобщава. "Нова броудкастинг груп" е предстaвена в групата на международния развлекателен бизнес на MTG, в който влиза също френският канал Trace.

В средата на януари обаче шведската група започна процедура по продажба на дела си от 75% в Trace Partners S.A.S. на фонда TPG Growth, като компанията е оценена на 40 млн. евро. Промяната не се отразява в резултатите в годишния отчет на MTG.

Така след продажбата на бизнеса на MTG в Чехия и Прибалтика българският пазар на традиционна телевизия е единственият, където групата все още оперира. В отчета им информацията за представянето на бизнеса им в България се изчерпва с кратък коментар. От него става ясно, че "Нова броудкастинг груп" отбелязва двуцифрен ръст в приходите и ръст в печалбата. В коментара е отбелязано също, че делът на аудиторията в България на годишна база намалява, а пазарът на телевизионна реклама расте.

В портфолиото на "Нова броудкастинг груп" влизат телевизионните канали от групата на "Нова" и "Диема", както и дигиталната компания "Нетинфо". Комуникационните канали се допълват от радиото Nova News, както и издателската медийна група AtticaEVA. "Лента" пък е кино дистрибуторската компания, с която "Нова броудкастинг груп" навлезе на пазара на киноразпространение в България.

Все още MTG се въздържа от коментари дали възнамерява да продаде българския си бизнес, след като в средата на миналата година шведското издание "Дагенс унустри" публикува информация, че се очаква сделка за около 1 млрд. крони, или близо 100 млн. евро.

Резултатите на MTG

От публикувания годишен отчет на компанията се вижда, че общите приходи на MTG нарастват до близо 2.2 млрд. долара (17.5 млрд. шведски крони)през 2017 г., което е органичен ръст от 7.7% за годината. Печалбата преди плащане на лихви и данъци на MTG е 1.3 млрд. шведски крони.

През третото тримесечие на 2017 г. шведската MTG приключи и процеса по продажба на бизнеса си в Прибалтика, оценен на 115 млн. евро. Сделката е в размер на 100 млн. евро (960 млн. шведски крони), срещу които купувачът Providence Equity Partners придоби телевизионни канали (безплатни и платени), дигитални медии и радио. Продажбата е отразена в отчета на шведската компания за четвъртото тримесечие, в което приходите са в размер на 5.3 млрд. шведски крони и 9.7% органичен ръст. Печалбата преди плащане на лихви и данъци за периода октомври – декември се равнява на 478 млн. шведски крони в сравнение с 418 млн. година по-рано.

В началото на 2017 г. MTG продаде дела си в размер на 50% от чешката медийна група FTV Prima Holding, оценена на 237.4 млн. евро.

Споделяне

Още от Бизнес