Датският премиер предложи ново трипартийно правителство

Ларс Льоке Расмусен

Датският премиер Ларс Льоке Расмусен направи промени в кабинета си, след като вчера обяви, че неговата десноцентристка Либерална партия "Венстре" е постигнала споразумение за формиране на ново коалиционно правителство с други две десни партии - Либералния алианс (ЛА) и Консервативната народна партия (КНП), предадоха ДПА и Ройтерс.

След промените, предложени от премиера, представители на двете десни партии получават министерски постове. Расмусен остава премиер. Неговата партия запазва и поста министър на финансите. Той ще се заема от Кристиан Йенсен, който досега беше външен министър.
Досегашният министър на финансите Клаус Хьорт Фредериксен става министър на отбраната.

За министър на външните работи е предложен Андерс Самуелсен, лидер на партията Либерален алианс, която от месеци заплашваше, че ще свали правителството на Расмусен заради разногласия за данъците, миграцията и социалната политика. Министър на правосъдието ще бъде Сьорен Папе Поулсен, лидер на Консервативната народна партия.

В новото правителство партията Либерален алианс, която има 12 места в 179-членния парламент, получава 6 министерски поста. Консервативната народна партия, с едва 6 места в парламента, получава 3 министерски поста. Новото правителство на Расмусен ще има общо 22 министри. Тринадесет са от партията на Расмусен, която има 34 депутати.

Расмусен и досега оглавяваше правителство на малцинството и разчиташе на негласната подкрепа на популистката Датска народна партия. Не е ясно дали тази партия ще подкрепя и в бъдеще новия кабинет, след като не беше поканена да участва в него.

Съставянето на коалиционно правителство в Дания намали риска от предсрочни парламентарни избори. Расмусен обеща, че новият кабинет ще увеличи разходите за отбрана и ще намали данъците за собствениците на жилища и за богатите.

По-късно новият състав на правителството ще бъде представен на кралица Маргрете Втора.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?