ДБГ замразява членството си в Реформаторския блок

Партията на Кунева ще напусне блока, ако няма подкрепа за "антиГЕРБ коалиция"

В Хисаря през уикенда се проведе заседание на Националния съвет на ДБГ.

Движение "България на гражданите" (ДБГ) замразява членството си в Реформаторски блок и няма да участва в органите на управление на коалицията, реши националният съвет на движението.

Партията бе създадена от Меглена Кунева, а от няколко месеца тя се оглавява от бившия заместник на Кунева Димитър Делчев.

ДБГ аргументират решението си с мотива, че в България има необходимост от силна демократична общност, "готова да се противопостави на пълзящата диктатура на ГЕРБ, пренесена в общините през феодалния модел на управление".

Друг аргумент са ”опитите на част от членовете на Реформаторски блок да легитимират и защитават грешни решения от страна на управляващите, в това число и срещи между членове на РБ и представители на правителството, противно на всички принципи и решения на коалицията".

На последно място посочват ”недостиг на политическа воля за изграждане на реформаторски общности по места, които да се противопоставят на корупционния и феодален модел на управление на общините".
От Движението искат незабавна оставка на Бойко Борисов и кабинета му и насрочване на нови избори, създаване на "антиГЕРБ коалиция".

Наложително било да се изготвят реформаторска платформа с акцент върху смели действия в сектор сигурност, за повишаване на доходите, подобряване образованието и ефективна борба с корупцията.

"НС дава мандат за провеждане на допитване сред структурите на ДБГ. Ако в срок от 1 месец не бъдем подкрепени от останалите членове на РБ - СДС, БНД, "Обединени земеделци" и НПСД, в горепосочените решения, ДБГ ще напусне блока" става ясно от съобщение на партията.

Споделяне

Още от България