ДЕИ, Енел, Бехтел и Ей И Ес кандидатстват за централи в Румъния

Гръцката електрическа компания ДЕИ е сред четирите компании, които са изразили интерес към закупуването на три електроцентрали в Румъния, съобщи вестник Имерисия, позовавайки се на изявление на румънския министър на икономиката. Другите трима кандидати са италианската Енел и две американски компании Бехтел и Ей И Ес, съобщава БТА.

Конкурсът се отнася за продажбата на електростанциите в Ровинари, Турчени и Крайова, като и трите мощонсти ще бъдат продадени заедно с каменовъглените мини, които ги снабдяват.

Мощността на електростанцията в Ровинари е 1 300 мегавата, тя работи на въглища и нефт, електростанцията в Турчени има мощност 1 650 мегавата, а в Крайова - 300 мегавата.

Офертата не се отнася за пряка продажба на дялове, а за увеличаване на капитала на всяка от производствените единици, така че да се финансират необходимите инвестиции, оценявани на 600 милиона долара за електростанцията в Ровинари, на 650 милиона долара за тази в Турчени и на 300- 400 милиона долара - в Крайова, плюс още 100 милиона долара за каменовъглените мини, пише вестник Имерисия.

Вестникът отбелязва, че гръцката петролна компания ЕЛПЕ е сред седемте кандидати в "късия списък" за приватизация на румънската Петром, за чието закупуване срокът за подаване на обвързващи оферти беше удължен от Букурещ с един месец - до началото на април.

Гръцката петролна компания ЕЛПЕ се намира в процес на преговори за образуване на концерн за покупката на Петром, както и повечето от останалите кандидати, които са: Occidental Oil &Gas, OMV. MOL, PKN Orlen, Газпром и Glencor.

Споделяне

Още от Бизнес