Декларация на страните от Вилнюската група в отговор на изявлението на държавния секретар на САЩ пред СС на ООН във връзка с Ирак

Декларация на външните министри на Албания, България, Естония, Латвия, Литва, Македония, Румъния, Словения, Словакия и Хърватска:

По-рано днес Съединените щати представиха убедителни доказателства пред Съвета за сигурност, подробно представящи иракските програми за оръжия за масово унищожаване, активните усилия на Ирак да заблуди инспекторите на ООН и неговите връзки с международния тероризъм.

Нашите страни разбират опасностите, които представляват тираничните режими, и особената отговорност на демокрациите да защитават нашите споделени ценности. Трансатлантическата общност, от която ние сме част, трябва с обединени усилия да посрещне заплахата, която представлява връзката между тероризъм и диктатори с оръжия за масово унищожаване.

Ние активно поддържаме усилията на международната общност за постигане на мирно разоръжаване на Ирак. Става ясно, че Ирак е във фактическо нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, включително резолюция 1441, която бе приета единодушно на 8 ноември 2002 г. Както нашите правителства заявиха по повод срещата на НАТО в Прага: "Ние подкрепяме стремежа на международната общност към пълно разоръжаване на Ирак, както е предвидено в резолюция 1441 на СС на ООН. В случай на нейното неизпълнение, ние сме готови да дадем своя принос към международна коалиция за налагане на условията на резолюцията и разоръжаване на Ирак."

Ясната и непосредствена опасност, която представлява режимът на Саддам Хюсеин, изисква единен отговор от демократичната общност. Ние призоваваме Съвета за сигурност на ООН да предприеме необходимите и уместни действия в отговор на продължаващата заплаха от Ирак за международния мир и сигурност.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?