Делата по военните сделки блокирани заради достъпа до секретни данни

Делата по военните сделки блокирани заради достъпа до секретни данни

Издаването на допуски за достъп до класифицирана информация бави приключването на разследванията на прокуратурата за сделките за закупуването на самолетите “Пилатус” и за ремонта на хеликоптерите МИ-17 и МИ-24, съобщиха за Mediapool в сряда от Върховна касационна прокуратура (ВКП).

Исканията за допуск са необходими за експертите, които трябва да извършат анализ на двете сделки.

Досъдебното производство за закупените седем самолета “Пилатус” бе образувано на 27 януари 2007 г. с постановление на бившия прокурор от отдела за борба с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта Катя Антонова. Малко по-късно Антонова бе преместена от отдела, а делото бе поето от прокурор Евгени Трифонов. След това прокуратурата образува и досъдебно производство за хеликоптерите.

В момента двете производства са заведени като общо дело. Разследването все още се води срещу неизвестен извършител заради липса на експертизи.

Първата експертиза за самолетите трябваше да е готова на 27 март. Срокът за разследване обаче беше удължен с два месеца и приключването на експертизите се очакваше съответно за края на май.

В края на септември се оказва, че те още не са готови и досъдебното производство още виси без прокурорско мнение. Делото е секретно заради наличие на търговска и военна тайни. Секретна е и цената, която държавата е платила за самолетите, както и всички останали подробности около договора.

По време на разследването на сделката, прокуратурата проверяваше и дали тя не се явява незаконна чисто процедурно, тъй като е сключена без решение на Народното събрание въпреки, че е увеличила държавния дълг.

Сделката с “Пилатус” бе сключена на 5 декември 2003 г. от екипа на тогавашния министър на отбраната в правителството на НДСВ Николай Свинаров. Договорът с “Елбит системс” за хеликоптерите също бе одобрен от екипа на Свинаров.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?