Делегатите на БЗНС ще определят с кой да влязат в коалиция за изборите

Делегатите на 34-тия конгрес на БЗНС-НС, който ще се проведе на 6 и 7 ноември в НДК, ще гласуват с анкетни карти кой да бъде коалиционния партньор на партията за парламентарните избори, съобщи БТА.

Всеки делегат ще попълва карта с предпочитаната от него формация и ще я пуска в специална урна. След като се установи коя партия е събрала най-много гласове, конгресът ще упълномощи ръководството да преговаря с нея. Ако няма фаворит, Постоянното присъствие на БЗНС ще обсъди с коя от политическите сили, посочени от най-голям брой делегати, ще започне разговори.

На конгреса ще бъде избран нов главен секретар на партията и нов управителен съвет, който ще посочи членовете на Постоянното присъствие на БЗНС-НС. Досега единствената издигната кандидатура за главен секретар е на сегашния лидер Анастасия Мозер, но номинации могат да се правят и по време на самия конгрес.

Форумът ще започне с доклад на Мозер за актуалната политическа обстановка в страната. Ще бъдат обсъдени вътрешното състояние на БЗНС-НС и организационни въпроси, както и коалиционната политика. Очаква се да присъстват около 1000 делегати от цялата страна. Поканени са лидерите на всички дясноценристки партии, представители на синдикатите, партньорите на партията от ЕНП, посланици.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?