Делото на журналиста Явор Дачков срещу Бойко Борисов бе засекретено

Делото на журналиста Явор Дачков срещу Бойко Борисов бе засекретено

Делото на журналиста от вестник "Галерия" Явор Дачков срещу премиера Бойко Борисов се оказа засекретено, за да не се шумяло по случая, стана ясно в петък по време на първото заседание на Софийския градски съд.

"Делото се засекретява от съда, за да няма медиен шум по него, когато той е излишен", коментираха пред "Правен свят" тримата адвокати, които защитават премиера.

Делото е заради твърденията на  премиера от парламентарната трибуна, че Дачков е манипулирал записите по СРС-скандала около шефа на митниците Ваньо Танов и починалия по-късно бизнесмен Михаил Михов – Мишо Бирата.

Преди две години в. "Галерия", на който Дачков е зам.-главен редактор, разпространи записите на подслушаните разговори на Танов и Борисов и на Танов с неговия тогавашен заместник Антоний Странджев, в които премиерът в прав текст нарежда на директора на митниците да спре проверката срещу пивоварната на Михаил Михов "Леденика".

Реакцията на Борисов след публикуването бе да обвини Дачков в манипулация на записите, което накара в. "Галерия" да обяви, че ги изпраща във френска лаборатория за анализ на автентичността. Същевременно и експерти на БАН се заеха със записите. Анализите не дадоха категоричен отговор за тяхната автентичност.

Преди няколко месеца в интервю за сайта "politikat" Бойко Борисов призна, че СРС-та срещу Танов е имало, както и че той е водил разговора с него за Мишо Бирата.

В петък пред заседателната зала на съда Дачков обясни защо е завел делото срещу Борисов.

"От трибуната на Народното събрание той ме обвини в манипулация и лъжа. Това се отрази на нормалния ми професионален и личен живот и тъй като година след това прокуратурата и съдебните власти не се заеха с тези разговори, както би трябвало, реших да заведа граждански иск срещу Бойко Борисов. Искът ми е за 100 000 лева. Парите в случая са на второстепенно място, но не искам да изглежда, че е символично и затова държа на някаква сума, която трябва да заплати", каза Дачков.

Адвокатите на Борисов са от адвокатско дружество "Колчева, Смиленов, Колев и съдружници". След първото заседание на съда те заявиха, че няма смисъл да се шуми по това дело и затова то е секретно.

"Подобни условия за засекретяване са разписани в Гражданско-процесуалния кодекс. Второ, няма причина към делото да се проявява обществен интерес, защото то се води между две физически лица. Явор Дачков не съди Бойко Борисов в качеството му на премиер, така че няма нищо интересно в такова дело, за да бъде отразявано от медиите", обясниха адвокатите, цитирани от "Правен свят".

Въпреки това остава неясно защо съдът допусна засекретяване на дело, чиято предистория се е разиграла пред цялото общество.

Самият Дачков коментира, че е искал публичност, а и той, и адвокатите му са останали учудени, че гражданско дело се гледа при закрити врати.

В рамките на това дело трябва да се разбере дали записите наистина са били манипулирани - нещо което експертизите не успяха да докажат.

Споделяне

Още от България