Делото срещу фондация „Демокрация” завърши с оправдателна присъда

Състав на Софийския градски съд оправда в четвъртък бившия изпълнителен директор на фондация "Демокрация" Пламен Илиев по обвиненията за финансови злоупотреби във фондацията. Така приключи делото срещу близката до СДС фондация, заведено под натиска на бившия главен прокурор Никола Филчев. То бе насочено косвено срещу бившия лидер на СДС и премиер Иван Костов.

Пламен Илиев беше обвинен в неизпълнение на служебните си задължения, предвидени в Закона за мерките срещу изпирането на пари с цел „набавяне за себе си и за фондацията облага от 239 496 лева и скриване на дължим данък върху тази сума от 47 899 лв.

Съдът оправда Илиев и обвиненията за съставяне на два официални документа с невярно съдържание - договори за дарение между фондацията и фирмите "ВЕРАН" ЕООД и "Букет 2001" ООД.

Пламен Илиев беше признат за невиновен и по обвиненията за сделки с парични средства, за които е знаел, че са придобити чрез документни престъпления и с които са били закупени 7 автомобила "Форд" за фондацията през май 2001 г.

Съдът отхвърли като неоснователен гражданския иск, предявен от министъра на финансите срещу Пламен Илиев в размер на 47 899 лв.

По време на пледоарията си прокурор Стефан Милев каза, че обвинението срещу подсъдимия не следва да бъде поддържано. Обвинителят посочи, че давността на обвинението за документна измама е изтекла още през 2004 г. и каза, че са налице предпоставките да бъде постановена оправдателна присъда.

След заседанието пред журналисти Милев каза, че законът го задължава да се откаже от обвинителната си позиция, когато доказателствата сочат, че подсъдимият очевидно не е извършил престъплението, за което е обвинен. Графологичната експертиза, която беше приета от съда, категорично сочи, че Илиев не е подписвал договорите и платежните документи, с които са внесени сумите, и не може да носи отговорност за пране на пари, каза Милев.

Единствено е доказано, че има документно престъпление, но неговият автор е неизвестен на този етап, добави той.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Споделяне

Още от България