Заради неуспешните опити на спецсъда да му даде ход

Делото за атентата в "Сарафово" може да се гледа и в Израел

Делото за атентата в "Сарафово" може да се гледа и в Израел

Делото за атентата на бургаското летище "Сарафово" в краен случай може да бъде гледано и в посолството на България в Израел заради неуспешните опити на спецсъда да му даде ход по същество вече една година.

Това допусна ръководителят на съда Георги Ушев по време на изслушването му пред ВСС, който го избра за председател на Апелативния спецсъд.

Той коментира темата с делото за атентата в "Сарафово" заради 5-годишнината от терористичния акт, при който загинаха петима израелски граждани, българският шофьор Ахмед Косьов, както и взривилият автобуса с туристи терорист.

Процесът за атентата се води задочно срещу Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан, но така и не може да тръгне по същество заради проблеми с призоваването на общо 45-имата пострадали и роднини на жертвите.

"Призоваването в чужда държава винаги създава проблем. Вие знаете в България призоваването на десетки лица колко проблеми създава. Не само заради адреси – с възможността те да се явят, защото някои от тях най-вероятно имат възможност да се явят на определена дата, а други нямат – те всички искат да упражнят правата си, искат изплащането на огромни разноски по пътуването им до България и така нататък", коментира съдия Ушев пред журналисти.

Преди това Ушев заяви пред членовете на ВСС, че близките на загиналите при атентата от 18 юли 2012 г. са отправили искане до спецсъда да конституира като ответник военното крило на ливанската организация "Хизбула", обвинявано за организатор на терористичния акт.

Обвинителният акт беше внесен в съда четири години след инцидента – на 15 юли 2016 г. Въпреки множеството опити на прокуратурата двамата обвиняеми не бяха екстрадирани и изправени на съд в България.

Споделяне

Още от България

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?