Демократи искат разследване на връзките между Тръмп и олигарси от Азербайджан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Демократическата партия в американския Сенат обявиха, че ще поискат правителството да разследва връзките между бизнеса с недвижими имоти на Доналд Тръмп и азербайджанско семейство олигарси, което било свързано с иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, съобщи Франс прес.

Сенаторите написаха писмо до министъра на финансите Стивън Мнучин, на правосъдието Джеф Сешънс и до директора на федералната полиция (ФБР) Джеймс Коми, за да изразят безпокойството си от факта, че президентът републиканец може да е нарушил антикорупционните закони на САЩ.

Причина за техните тревоги е проект за хотел в Баку, по който Тръмп започнал да работи преди време в съдружие с Анар Мамадов, син на бившия транспортен министър Зия Мамадов, близък съюзник на азербайджанския президент Илхам Алиев.

Този проект за недвижими имоти бе по-рано този месец тема на гръмко журналистическо разследване на сп. "Ню Йоркър", озаглавено "Най-лошите договори на Доналд Тръмп".
Списанието твърди, че този проект е можело да подпомогне схема за пране на пари, свързана с иранския гвардейски корпус.

"Изглежда, че липсата на превантивен контрол от страна на "Организацията Тръмп", описана в статията, компрометира Тръмп и компанията му заради връзките им с азербайджански олигарси, за които е известно, че са корумпирани", пишат в писмото Даян Файнстийн, Бен Кардин и Шеръд Браун.

"Въпреки че "Организацията Тръмп", както изглежда, се е оттеглила от договора за "Баку тауър", сериозни въпроси за потенциалната наказателна отговорност на "Организацията Тръмп" остават без отговор", допълват тримата сенатори.

"Ню Йоркър" напомня, че според дипломатически телеграми на американското посолство в Азербайджан от 2009 и 2010 г., разкрити от сайта "Уикилийкс", Зия Мамадов е смятан за "пословично корумпиран, дори за мащабите на Азербайджан".

Адвокатът на "Организацията Тръмп" Алън Гартън подчерта пред списанието, че фирмата няма нищо общо с корупцията на семейство Мамадови.

Президентската дъщеря Иванка Тръмп е работила по проекта от самото му начало и дори е посетила през 2014 г. мястото, на което е трябвало да бъде издигнат хотела, отбелязва списанието.

Споделяне

Още от Свят