Демократите атакуват плана на Буш за Ирак

Искането на президента Джордж Буш за 87 милиарда долара, с които да финансира възстановяването на Ирак и Афганистан, се очаква да срещне сериозни критики в Сената, предаде Си Ен Ен.

Заместник - министърът на отбраната Пол Улфовиц и председателят на Съвета на началник - щабовете предстои да бъдат изслушани в сенатската комисия по въоръжените сили за хода на операцията в Ирак.

По-голямата част от поисканите средства - 20 млр. долара за възстановяване и 51 млр. долара за военни операции, са предназначени за Ирак, обявиха в понеделник от Белия дом. В телевизионно обръщение към нацията в неделя вечерта Буш определи Ирак като "централен фронт" във войната срещу тероризма.

Представители на администрацията признаха, че поискана от президента сума ще увеличи с 50 милиарда долара бюджетния дефицит за следващата година, който вече се очаква да достигне рекордните 475 милиарда долара.

От администрацията също така посочиха, че Белият дом не планира да преразглежда данъчните намаления, които вече са минали през Конгреса.

Според първоначалните разчети на администрацията постъпленията от продажби на иракски петрол трябваше да покрият по-голямата част от разходите по възстановяването и политическия преход в следвоенен Ирак.

Според последните прогнози продажбите на петрол ще осигурят 12 милиарда долара за финансовата 2004 г., която започва през октомври, и 20 милиарда долара през 2005 и 2006 г.

В обръщението си Буш каза още, че поиска ООН и международната общност да предоставят военна и финансова подкрепа.

Следвоенната стратегия на неговия екип среща нарастващи критики, особено от страна на демократите, които се борят за кандидат - президентска номинация за изборите през 2004.

Хауърд Дийн и Джон Кери обвиниха Буш, че е подвел американците за войната в Ирак.

Отчасти заради продължаващите партизански нападения срещу американските сили в Ирак и растящия брой на жертвите както сред американските войници, така и сред местното население и представители на чужди държави и организации.

Междувременно генералният секретар на ООН Кофи Анан заяви, че се надява бързо да бъде постигнат консенсус по исканата от САЩ нова резолюция.

В събота той ще се срещне в Женева с външните министри на петте страни - постоянни членки в Съвета за сигурност, всяка от които има право на вето - САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай. Вчера Анан разговаря с посланиците на всички 15 страни - членки на Съвета за сигурност.

Русия, Франция и Германия, които се противопоставиха на водената от САЩ военна кампания в Ирак, изразиха несъгласия с новата резолюция.

Споделяне

Още от Свят