Вече и ДАНСwithmeGlobal в 26 чужди града

Демонстрациите срещу управляващите подхванаха втория си месец

Поддръжници на Орешарски: Това е кабинетът с най-успешен старт

Демонстрациите срещу управляващите подхванаха втория си месец

Във втория си месец навлезе протестът срещу управляващата нова тройна коалиция на БСП, ДПС и Атака, започнал на 14 юни след назначението на Делян Пеевски за шеф на националната сигурност, и в неделя за 31-ви път недоволните от кабинета "Орешарски" се събраха в 18.30 часа под прозорците на премиера на "Дондуков 1", за да му поискат оставката. Акцията ДАНСwithme прерасна в ДАНСwithmeGlobal и българи, живеещи в 26 чужди града излазоха, за да подкрепят недоволните в България.

 

Демонстрантите не се отказват от опита си да свалят по мирен начин правителството и отново скандират "Оставка" и "Мафия". Отново бе затворено движението за автомобили по бул. "Дондуков" и "Цар О8свободител". Обстановката бе спокойна, полиция изолира групичка от десетина души за проверка на документите, но няма инциденти и сблъсъци.

 

След час и половина протест, отново шествието се отправи към Народното събрание.  Там атракция бяха две момичета и едно момче, дигизирани като зомбита. На мъжа е сложен надпис ДПС, а двете жени - Атака и БКП. Към комунистическата партия е ГЕРБ, свързана с детска играчка.

 

Шествието се насочи към Орлов мост, откъдето зави по бул. "Евлоги Георгиев" към Военната академия, а след това по ул. "Оборище". Към 20 часа протестиращите са били 4500, по данни на МВР.

 

В Пловдив също се събраха недоволни от властта и потеглиха от общината на шествие в центъра на града. Хората в града на тепатата изразиха своето недоволство от това, че по-рано през деня полицията предотврати техни намерения да блокират пътя Пловдив-Смолян. Плътни кордони от служители на реда спираха демонстрантите на няколко места по

Асеновградско шосе и на кръстовището с околовръстния път, провериха документите им за самоличност и устно ги предупредиха, че блокадата нарушава Закона за движение по пътищата. Така тръгналите да спират движението по пътя до Смолян скандираха около банкета традиционните си искания за оставка на правителството и на областния управител на Пловдив.

 

В София се състоя и станалият традиционен контрапротест на този пред Министерския съвет.

 

Като най-успешния старт на българско правителство през последните 23 години определиха първия месец работа на кабинета на Пламен Орешарски негови стотина поддръжници, които за 19-ти път се събраха в неделя, но по обяд, пред НДК в София. Те продължават двете подписки - в подкрепа на кабинета и неговата програма и за импийчмънт на президента Плевнелиев.

 

От контрапротеста отново призоваха да се даде шанс на правителството да работи. Позоваваха се на бързите благоприятни законови промени - за повече майчински, детски, намалената цена на тока, както и на подобряването на средата за малкия и средния бизнес.

 

До момента контрапротестът е събрал около 140 хиляди подписа в защита на кабинета на Пламен Орешарски и близо 5000 - против президента Росен Плевнелиев.

 

Присъстващите призоваха българският народ да спре да се противопоставя, защото "докато сочим с пръст надолу и наричаме събратята си боклуци, никога няма да се оправим".

 

Поддръжниците на Орешарски ще продължат с подписките си до 25 юли с подписките, които ще внесем след това в НС, МС и президентството, заяви един от организаторите на протеста. В подкрепа на българското правителство досега са се подписали 147 470 души, като от тях около 32 000 са от Кърджали и към 31 000 от Хасково, уточни той. Засега за импийчмънт на президента Росен Плевнелиев сме събрали над 5 000 подписа само от София, но в сряда другата седмица ще дадем точната цифра, тъй като подписките продължават да пристигат от страната и не сме обобщили данните, добави още той.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?