Ден 35-и: Тапа на магистрала "Тракия" ден преди голямата блокада (видео)

Снимка: БГНЕС

Протестно автошествие, което задръсти магистрала "Тракия" в сряда около обяд, бе сред акцентите от 35-я ден на протестите, настояващи за оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Протестиращите се готвят за блокада на парламента сутринта около 8 ч. на 13 август, четвъртък, когато Народното събрание ще заседава по искането на БСП за втора актуализация на Бюджет 2020.

В 35-я ден на протеста до по-сериозно напрежение не се стигна. Около 22 ч. вечерта протестиращите в София вече бяха стигнали до крайната си точка - Орлов мост, където част от тях играеха волейбол на бул. "Цариградско шосе". 

20-километрова тапа на магистрала "Тракия"

По-рано в сряда протестно автошествие се проведе на автомагистрала "Тракия", където колона автомобили пое от София към Пазарджик с 50 км/ч. В резултат на акцията към 12 ч. в сряда се образува около 20-километрова тапа по магистралата.

"Колоната се движи по автомагистрала "Тракия" от тунела "Траянови врата" към Пазарджик, като в района на тунела протестиращите са отбили и са пропуснали цялото задържано движение зад тях. Заявено е, че пътният възел за разклона за Пазарджик ще обърнат движението си към София, като ще се движат с нормална скорост", съобщи пред БНР Лъчезар Близнаков от "Пътна" полиция.


Снимка: бТВ

По думите на Димитър Митев от движение "Заедно за промяна" бавното шофиране по магистралата е форма на протест срещу управлението.

"В момента отиваме към Пазарджик - важен областен център, в който обаче не виждаме протестни действия. Има там наши сподвижници. Има граждански активни хора, на които искаме да вдъхнем малко смелост и кураж. ОТ МИР - Пазарджик е избран депутатът Делян Пеевски, който в момента заедно с Борисов управлява държавата, да попитаме гражданите на Пазарджик дали са доволни от техния депутат Пеевски, тези, които са гласували за него, ако изобщо има такива, и, разбира се, ще минеме през пазарджишкия затвор да спрем и да попитаме надзирателите дали са приготвили килията за Бойко Борисов и за Делян Пеевски", заяви Димитър Митев.

При тунел "Траянови врата" архимандрит Дионисий отслужи молебен. "Това автошествие го приемете като един парад по българските пътища на почтеността срещу управлението на алчността, безобразието и унищожението на българската нация", коментира той пред бТВ.

Шофьорите също подкрепят блокадите, 90% от водачите днес са на страната на недоволните, заяви един от участниците в акцията. Имаше обаче и водачи, които се опитаха да изпреварят шествието през аварийната лента. Намесата на "Пътна полиция" предотврати инцидент.

Издирване на Делян Пеевски в Пазарджик

След като пристигнаха в Пазарджик, протестиращите от автошествието се впуснаха в символично издирване на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Певски, предаде БНР. Именно това е районът, от който Пеевски бе избран за депутат в 44-ото Народно събрание. Издирването завърши без резултат. Движението в центъра на града бе блокирано и се нормализира, след като шествието се отправи обратно към София.

"Масово затваряне на очи" пред посолството на Германия

Около 18.30 ч. в сряда се проведе протест пред сградата на посолството на Германия в България под надслов: "Масово затваряне на очи пред немското посолство!"

"Събираме се, за да попитаме немското представителство у нас защо вече едно десетилетие една от водещите сили в Европейския съюз толерира очевидната организирана престъпност в нашата управленска класа в лицето на Бойко Борисов и неговите правителства, както и на свързаните с тях структури в съдебната система. Искаме да знаем как се съвместяват претенциите за върховенството на закона, които съпътстват всяка европейска директива към България, с широко затворените очи на европейския политически елит за техните "партньори" от ГЕРБ", коментираха организаторите.

Те искат да покажат, че не са съгласни "Европа неформално да спонсорира мафиотските структури у нас, които без нейните финансови ресурси не биха могли да се задържат толкова време на власт".

Още преди акцията временно управляващият посолството на Германия у нас Йорк Шуграф заяви, че "решенията за политическото бъдеще на България се вземат само в България".

"За нас е напълно естествено гражданите в Европейския съюз да се възползват от правото си на свобода на изразяване и мирен протест. Решенията за политическото бъдеще на България се вземат само в България. Ангажираността на гражданското общество и готовността за диалог са основни принципи на демокрацията. Застъпничеството за върховенство на закона и борбата с корупцията са важен елемент от Германското председателство на Съвета на ЕС, поради което ние се застъпваме за нов механизъм на европейско ниво, който допълнително развива и утвърждава принципите на правовата държава във всички държави-членки", гласи изявление на посолството във Фейсбук.

Четвъртък - денят на голямата блокада

Протестиращите подготвят в четвъртък, 13 август, голяма блокада на сградата на Народното събрание около 8 часа сутринта. Тогава на извънредно заседание на парламента трябва да бъде изслушан премиерът Бойко Босиров за насилието по време на конференцията на ГЕРБ миналата седмица. Планирано за обсъждане е и предложението на БСП за нова актуализация на Бюджет 2020.


Снимка: БГНЕС

"След повече от месец блокади и протести срещу управляващата ни мафия това е моментът да покажем своята непримиримост и решителност за постигането на нашата първа обща цел – оставка на Борисов, Гешев, Кошлуков и Цацаров", призоваха организаторите на блокадата - сдружение БОЕЦ, "Зелен Младост" и протестната инициатива Граждански мегдан.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?