Депутат от ДПС опита да върне в горския закон лобистка поправка за ловните стопанства

Петя Раева, ДПС

Депутатът от ДПС Петя Раева се пробва да върне лобистки текст в Закона за горите, който би спестил солидни суми на концесионерите на ловни стопанства. Това стана ясно след заседанието на парламентарната земеделска комисия, която прие на второ четене в четвъртък преработения Закон за горите.

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на закона след масови протести на хиляди млади хора в София, заради облекченото застрояване на ски зони в планините. Текстовете бяха написани под диктовка на собственика на лифтовете на Витоша - “Витоша ски”, чийто план за разширяване на ски зона “Алеко” бе отхвърлен от екоминистерството.

В горския закон обаче намериха място и текстове, които обслужват интересите и на концесионерите на ловни стопанства. Някой от най-големите от тях се държат от фирми, свързани с депутата от ГЕРБ Емил Димитров, който е и зам.-шеф на земеделската комисия. Именно той вкара в закона предложение таксите, които се събират от частните стопани, да се връщат във всички ловни участъци. В момента таксите се използват за финансиране на дейности само в държавните ловни стопанства и в стопанства с изтекла концесия. Предложението на Димитров на практика означаваше наемите, а те са от порядъка на стотици хиляди лева за големите стопанства, да се връщат на наемателя. За това предупреди директорът на Селскостопанската академия Георги Костов, който малко след това бе освободен от поста си. Въпреки това предложението на Емил Димитров отпадна от най-новия вариант на текста.

Петя Раева от ДПС обаче реши отново да го предложи за гласуване в комисия, като поправката не бе предварително внесена, а бе изчетена от депутата от написано листче. Раева мотивира предложението си с аргумента, че в ловно стопанство “Кормисош” (стопанисва се от Тодор Батков) например няма пари за изхранването на отглежданите там 14 мечки (животните са в резерват, попадащ в границите на ловното стопанство). Присъстващите представители на екологични сдружения и на сдружения от горския сектор реагираха остро на опита на Раева да пробута поправката отново.

Тома Белев от “Зелени Балкани” обясни, че горските предприятия имат печалба за миналата година от 6 млн. лева, т.е. имат достатъчно средства да се грижат не само за тези мечки, но и за всички останали. “Предлагам ви въобще да не поставяме мечките от “Кормисош” на масата. Наличието им там доказва неприлагането на законите в България. Още повече да се твърди че тези мечки са гладни, защото парите не отиват някъде си...”, коментира Белев.

След като депутатите и гостите на комисията поспориха, самият Емил Димитров взе думата, за да предложи на Петя Раева да оттегли текста си. Според Белев обаче това няма да е последният опит лобистката поправка да се пробута в закона, като най-вероятно следващият ще е в пленарна зала.

Споделяне

Още по темата

Още от България