Депутатът Ламбовски обвини министър Ковачев в опит за натиск

Обезпокоен съм, че по време на приватизационната процедура за "Атоменергоремонт" се иска поставянето на допълнителни условия. За мен нещата са ясни - има кандидати, оферти и сделката е изпълнена по всички правила на закона, заяви депутатът от НДСВ и член на енергийната комисия Димитър Ламбовски. След срещата си с шефа на Надзора на АП Ламбовски добави - ако някой от кандидатите не е доволен, че е предложил по-ниска цена, това е негов проблем.

НДСВ-депутатът обяви, че ще присъства лично на днешното заседание на Надзорния съвет на АП, за да се увери в безпристрастността на решението на надзора. "Имам някои индикации, че е имало опит за оказване на някои препоръки върху членове на Надзорния съвет", обясни Ламбовски, но заяви, че се въздържа от отговор на въпроса дали натискът е идвал от министерството на енергетиката.

Според Ламбовски - за когото вървят спекулации, че се надява да стане енергиен министър - предложението да се поставят допълнителни условия към кандидат-купувачите е прецедент, който не бил срещал от времето на кабинета "Костов". "Няма нищо лошо да имат опит в енергетиката, но това условие е трябвало да се даде по време на стартирането на процедурата. Предполагам, че всеки от кандидатите може веднага да представи такива документи - на никой не му е проблем да подпише със съответно лице от България или чужбина, което е от бранша", обясни той.

По думите му в момента трябва да се говори за пари, за това кой кандидат колко предлага. "Чисти ли са тези пари, всичко законно ли е - това е, което нас може да ни интересува. Оттук нататък всякакви спекулации, че нещо не е според закона или нарушава националната сигурност, ако са истина, трябва да се направят съответните крачки - търси се произход на средствата, може да се провери и дали лицата в дружествата имат криминално минало", смята депутатът. Той обаче добави, че ако спекулациите не са истина, всички органи трябва да си свършат работата.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?