Депутати от БСП внесоха смекчени предложения за банковата цензура

Петима депутати от БСП са внесли предложения, които целят да смекчат приетите на първо четене от Народното събрание текстове за т.нар. банкова цензура.

Промените в Наказателния кодекс, които минаха през парламента с подкрепата на ГЕРБ и ДПС, предвиждат затвор от 2 до 5 години за разпространяване на информация за банки, която може да доведе до смут и страх сред обществото. Юристи коментираха, че така написани поправките в закона биха довели до пълно затъмнение в сферата на финансовата информация.

В редакцията, внесена от БСП, се казва, че наказателната отговорност се носи, когато информацията е невярна, а разпространението ѝ е с цел да се набави имотна облага или да се причини вреда. В първоначалния вариант на законопроекта не се правеше подобно уточнение.

В корекциите са отпаднали думите "смут и страх", а освен това предложените наказания са занижени. Единият от вносителите им Янаки Стоилов анонсира още в пленарна зала, че трябва да се изисква пряк умисъл за набавяне на облага или за причиняване на щети, а "смут и страх" са психологически понятия, които нямат място в правната материя.

Споделяне

Още от България