Депутати от ГЕРБ предлагат агроминистърът да разрешава отстрела на мечки

Министърът на земеделието да разрешава отстрела на мечка и дива коза, а не както досега екоминистърът, предлагат народни представители от ГЕРБ с промяна в Закона за лова и опазване на дивеча. Пред Mediapool един от вносителите - Емил Димитров, коментира, че основен мотив за поправката е, че именно в горските стопанства са "хората, които имат капацитета да вземат правилното решение" за съдбата на тези животни, които са защитен вид“. Промяната се налага заради зачестилите напоследък нападения на кафява мечка на жители на Родопите и Централния Балкан.

"Има стотици хора, които на теория знаят как да се действа срещу тези животни, в екоминистерството съществува и специален отдел, който се занимава с това, но в горите са хората, които могат да вземат адекватно решение", смята Димитров, който притежава ловни стопанства в Елин Пелин и Етрополе и който неведнъж при внасяне на промени в земеделски закони бе обвиняван от опозицията, че е в конфликт на интереси.

Сега той отново бе заподозрян от депутати от левицата, който коментираха пред Mediapool, че с даването на правото земеделският министър да разрешава отстрела на кафява мечка режимът се либерализира, тъй като досега екоминистърът много по-трудно давал такова позволение.

Димитров обаче коментира, че "за мечката и дивата коза имаме План за управление на популацията, която е одобрен от Еврокомисията, и независимо дали разрешението ще е от екоминистерството или от земеделското, то той трябва да се спазва". По думите му, въпреки промяната, министерството на околната среда си запазва контролните функции.

Споделяне

Още от България