Депутати се сбиха в тайванския парламент

Сн. БГНЕС

В тайванския парламент се стигна до сбиване, след като депутати от управляващата Демократическа прогресивна партия (ДПП) преодоляха преградите, издигнати от основната опозиционна Националистическа партия (Гоминдан), съобщи Ройтерс.

Опозицията бе окупирала сградата в знак на протест срещу "тиранията" на правителството.

В Тайван сбиванията и протестите в сградата на парламента не са рядкост.

Повече от 20 депутати на Гоминдан окупираха снощи сградата на законодателния орган и блокираха входа в главната зала с вериги и столове.

Опозицията твърди, че правителството се опитва да прокара законодателство в своя изгода, а освен това настоява президентът да оттегли номинацията на свой близък сътрудник за пост във висш контролен орган.

Днес депутатите от ДПП събориха своеобразните барикади пробиха си път до залата и заобиколиха трибуната, където се бяха струпали депутатите от Гоминдан.

Последваха сбивания и крясъци, тъй като депутатите от Гоминдан заедно с новия млад председател на парламента Джони Чиан, се опитаха да запазят контрола си над трибуната.

Накрая Чиан я напусна и бе изблъскан през една от страничните врати.

След тежкото си изборно поражение на парламентарните и президентски избори през януари Гоминдан започна снощи протести в парламента.

Партията традиционно подкрепя близките отношения с континентален Китай, който смята Тайван за част от територията си.

Споделяне

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?