Депутатите от НДСВ се изненадаха

Преди президентът да обяви решението си, Владимиров се яви пред комисията по вътрешна сигурност в парламента и обяви, че това, което се пише за него по вестниците, не е вярно. Той не уточни дали има пред вид новините за отстраняването му или това, че е събирал компромати за държавните мъже, които подчинените му са пазили.

Депутатите от НДСВ в комисията се смутиха от новината за отстраняването му и започнаха да се чудят дали да продължат да изслушват ген. Владимиров за проблемите на НСО. Единствена Татяна Дончева от БСП обяви, че знае за отстраняването.

В сряда сутринта представители на управляващите, явно неориентирани за договорката между Първанов и Симеон обясняваха, че първо искат да чуят доклада на ген. Владимиров, важен бил анализът, а не оставката.
Йордан Бакалов от СДС бе категоричен, че скандалът естествено трябва да завърши с оставка, след като в една такава вътрешна служба има проникване на хора, свързани с престъпния бизнес. Президентът и МС трябва да освободят Владимиров, смята Бакалов и заключи: "Където има дум, ще има и огън". Бакалов каза, че силно се съмнява Владимиров да не е знаел за това, което се случва в службата и трябва да носи персонална отговорност.

Наско Рафайлов от НДСВ посочи, че темата с НСО се преекспонирала в медиите, а имало въпроси, на които не е необходимо да се отговаря публично. "Искаме точна обстоятелствена част, да се дадат пълни данни", изтъкна Рафайлов.

След като бе обявено решението на президента, председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев обясни, че на заседанието на вътрешната комисия обсъждат много сериозно и дълбочинно периода от 1992 година и работата на службата. По думите му били регистрирани редица пропуски в дейността на НСО. Неговото впечатление е, че службата била "в състояние на продължаващо и много тревожно разхерметизиране".

Запитан дали и НДСВ носи отговорност за скандала, Илчев посочи, че отговорността е на оперативното ръководство на НСО и на хората, които са подкрепяли ген. Владимиров - тези, които са давали високи оценки за службата като цяло, каза Илчев, явно визирайки президента.

Споделяне

Още от България