Депутатите отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета 

Депутатите отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета 

Първият вот на недоверие към правителството на ГЕРБ очаквано не мина в пленарна зала. Вотът бе подкрепен в петък от 70 депутати, 144 го отхвърлиха, а един депутат гласува "въздържал се”. Въздържалият се е Камен Петков от “Атака“, а лидерът на партията Волен Сидеров се оказа изненадан от вота на своя депутат.

Вотът на недоверие бе подкрепен само от депутатите на Коалиция за България и ДПС.

На гласуването в пленарна зала присъства почти цялото правителство, но без премиера Бойко Борисов.  

По-късно пресслужбата на Министерския съвет съобщи, че Борисов благодари на лидерите на "Атака” и Синята коалиция за конструктивната им позиция и подкрепата за правителството.

"Правителството ще продължи своята ясна и открита към българските граждани политика. На страната ни предстоят няколко трудни месеца, но аз съм убеден, ще съумеем да изведем държавата от кризата и моите и на колегите ми в кабинета усилия са насочени именно към това”, заяви Борисов.

След гласуването Цветомир Михов от ГЕРБ заяви в пленарна зала, че вотът е бил израз на политическа дейност, с която опозицията иска да покаже, че все още съществува. Съпартийката му Снежана Дукова бе още по-директна и илюстрира случилото се с думите: “Напънала се планината и родила мишка. За да я видят, че я има, че и тя е жива“. Дукова благодари за лоялността и подкрепата на "Атака".

"Уважаеми дами и господа, наречени безделници, с огромно съжаление, не само ние - вносителите на този вот, но и българските граждани, току-що се убедиха, че циркът в мнозинството продължава. Можеше поне изказващите се да структурират и да научат своите изказвания, вместо да говорят скороговорки от трибуната", отговори ѝ Мая Манолова от левицата.

Даниела Дариткова от ГЕРБ, която е и зам.-председател на здравната комисия заяви, че чрез вота опозицията се е опитала да прехвърли своята отговорност и грехове в областта на здравеопазването.

“За първи път видяхме дебати по вот на недоверие, в които правителството отсъстваше“, каза лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той посочи, че в деня на дебата около вота новият здравен министър Стефан Константинов е бил “сложен в залата да се пържи“ за неща, за които не е отговарял. Това по думите подсказвало за едно “страхливо поведение“ от страна на управляващите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?